Google je načrte za prevzem Motorola Mobility naznanil že pred šestimi meseci. Gre za največji prevzem v zgodovini podjetja Google, odkar je leta 2004 s svojimi delnicami uvrščeno na borzo. Posel je vreden več kot vseh 185 dosedanjih prevzemov skupaj. Zaradi tega je bilo nekaj skrbi glede nastajanja monopola.

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je dejal, da bodo pozorno spremljali obnašanje vseh akterjev v tem sektorju, še posebej glede strateške uporabe patentov. Motorola Mobility ima 17.000 patentov in jih agresivno uveljavlja, med drugim s sodnim postopkom proti podjetju Apple.

Google ima operacijski sistem android za pametne telefone, ki je bil doslej zastonj in se uporablja v več kot 250 napravah. V primeru, da bi Google to programsko opremo po novem odrekel drugim proizvajalcem telefonov, tabličnih računalnikov in drugih podobnih naprav, bi lahko bila to težava za konkurenčnost.

Vendar pa so evropski in ameriški regulatorji menili, da to ni v interesu Googla, ki se tako prvič doslej širi na trg omenjenih naprav. Googlov osnovni poslovni model je zagotavljanje spletnih in mobilnih storitev najširši publiki, pri čemer mu programska oprema android pomaga. Zato ni verjetno, da bi se uporaba androida omejila le na Motorola Mobility, ki ima tudi sicer v Evropi le majhen tržni delež.

Omejevanja ne bo

Google prav tako obljublja, da omejevanja ne bo in bo android še naprej na voljo vsem partnerjem. Ti bodo sicer še naprej lahko uporabljali konkurenčne operacijske sisteme Microsofta, Hewlett-Packarda, Research in Motiona in drugih.

Google namerava posel s prevzemom Motorola Mobility izpeljati še letos, pri čemer bo morda največja ovira dovoljenje Kitajske, s katero je podjetje v sporu zaradi vdiranja kitajskih hekerjev v sisteme elektronske pošte. Ameriški in evropski regulatorji vodijo še posebno preiskavo proti Googlu zaradi morebitne zlorabe prevlade na trgu spletnih iskalnikov, vendar je to ločeno od prevzema Motorola Mobility.

Delnice Googla so se v ponedeljek podražile za odstotek oziroma 6,29 dolarja na 612,20 dolarja, delnice Motorola Mobility pa za 18 centov na 39,63 dolarja.