Michelinov dobiček iz poslovanja je v letu 2011 porasel za 14,7 odstotka na 1,9 milijarde evrov. Analitiki so sicer napovedovali, da bo Michelin v letu 2011 ustvaril 1,27 milijarde evrov čistega dobička, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub pozitivnemu presenečenju, ki je ceno delnice ob začetku trgovanja potisnil navzgor za štiri odstotke, pa je proti koncu delnica ob splošnem upadanju tečajev zaradi grških skrbi izgubila dobre tri odstotke.

Michelinov izvršni direktor za področje financ Jean-Dominique Senard je v pogovoru za televizijo BFM TV sicer dejal, da višje cene surovin niso opazneje vplivale na njihovo poslovanje v lanskem letu, kljub temu pa je bilo leto 2011 za družbo težavno zaradi splošne gospodarske negotovosti. Obenem namerava Michelin v prihodnjih petih letih optimizirati proizvodne procese in s tem znižati proizvodne stroške za milijardo evrov, je še dodal Senard.

Michelin velike upe polaga na trge v razvoju

Ob tem pa je drugi največji svetovni proizvajalec pnevmatik zvišal tudi napoved čistega dobička za leto 2015, in sicer s predhodnega cilja dveh milijard evrov na 2,5 milijarde evrov. Ob upoštevanju kapitalskih izdatkov v višini 1,9 milijarde evrov naj bi dobiček iz poslovanja in prosti denarni tok ostala nespremenjena glede na prejšnjo napoved.

Za boljše poslovanje naj bi imela zasluge nova proizvodna obrata na Kitajskem in v Braziliji, ki bosta že letos začela poslovati dobičkonosno. Družba je ob objavi poslovnih rezultatov še sporočila, da želijo z razvojem strategije izkoristiti svoje konkurenčne prednosti pri izdelovanju pnevmatik in se v prihodnosti še naprej širiti na trgih držav v razvoju.