"Ljudje v mestu, državi, Evropi in svetu se nahajajo v negotovih in tesnobnih časih. Ti niso tako kataklizmični kot v Severnem siju, a vsekakor je obdobje, ko se bo nekaj moralo razrešiti," je v pogovoru z novinarko Vesno Milek in igralcem Brankom Jordanom v polni cerkvi povedal Jančar.

Omenjeni roman iz leta 1984 je v okviru EPK doživel novo izdajo v slovenskem in nemškem jeziku. Še posebej prevod v nemščino je po besedah pisatelja zelo simboličen, saj zgodba govori o nekdanji močni prisotnosti nemško govorečega prebivalstva v Mariboru, ki je po drugi svetovni vojni domala izginilo.

Po navedbah številnih tujih kritikov je glavni junak romana Severni sij pravzaprav mesto Maribor, s čimer se strinja tudi Jančar. V tem mestu je preživel otroštvo, zato ga nanj vežejo številni spomini, je pa tudi res, da je mesto v določenem trenutku zapustil, saj je ugotovil, da tam ne more več živeti. "Lahko bi se reklo, da je moje sodelovanje v EPK moja sprava z mestom," je dejal Jančar, ki je bil zaradi svojega razmišljanja in pisanja v prejšnjem režimu tudi politično preganjan.

Danes sodi med najpomembnejše in najbolj prevajane slovenske avtorje, saj so njegova dela prevedena v več kot 20 jezikov. To si šteje v čast in pravi, da ima s prevajalci veliko srečo, saj verjame, da so njegova dela zelo težko prevedljiva. "Beseda je veliko več kot to, kar prinaša s svojim prvim pomenom. Vsaka beseda ima več pomenov in ravno to bogati literaturo. Literatura je ustvarjanje nekega sveta, vsak pisatelj je neke vrste stvarnik," je dejal.

Drago Jančar (na sliki zgoraj, foto: Sta) se ni izognil pereči temi, ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo. "Sem proti ukinitvi, saj ne vidim nobenega razloga za to. Ne vidim pa tudi ne razloga, da bi se dal zažgati, ker bo 160 uradnikov na ministrstvu ostalo brez službe. Ko bo res ogrožena umetnost oziroma kultura, bom protestiral in prižgal sveče," je dejal.

Drago Jančar (1948) in njegova dela so glavna zvezda projekta EPK Severni sij, v okviru katerega so v Mariboru postavili šest svetlobnih napisov Jančarjevih del na krajih, na katere se je pisatelj navezoval v svojih delih. Napisi se bodo do konca leta 2012 prižgali vsak večer, hkrati pa se bodo čez leto zvrstili literarno-umetniški dogodki, na katerih se bodo posvetili Jančarjevi literarni dediščini in odpirali vprašanja o srednjeevropski literaturi.

Medtem ko je bil na današnji večer pisatelj sam izpraševan kot gost, bo na ostalih treh večerih Jančar gostil nekatere ključne kolege. Maja bosta njegova gosta italijanski pisatelj Claudio Magris in avstrijski pisatelj Karl-Markus Gauss, julija španski pisatelj Jaume Cabre, na zaključnem dogodku septembra pa več igralcev. Takrat bodo v koprodukciji SNG Maribor in Drame SNG Ljubljana tudi premierno vnovič izvedli Jančarjevo politično dramo Veliki briljantni valček.