Seagal, ki je sicer rezervni namestnik šerifa, leta 2009 pa je dobil tudi svojo resničnostno oddajo "Steven Seagal: Lawman" (Steven Seagal: Mož postave), je radijskim postajam povedal, da je močno angažiran za pravice živali, zato se je tudi odločil, da se pridruži policiji pri raciji.

Racija, ki je želela razkrinkati organizatorja borb s petelini, je iz nekega razloga potrebovala več oklepnih vozil, tank, robote in več ducat šerifovih namestnikov v polni izgredni opremi. Ljubitelj živali Seagal se je odločil, da se bo na racijo odpeljal s tankom, nato pa je ponesreči pobil več kot sto petelinov in pasjega mladiča.

Akcijski junak je stopil med vrste igralcev, ki so naredili korak predaleč v brisanju meja med resničnostjo in resničnostno televizijo, sedaj pa ga osumljenec nasilja nad živalmi toži za 100 tisoč dolarjev in pisno opravičilo gospoda Seagala, ker so osumljenčevi otroci izgubili psa.

Steven Seagal je leta 1999 prejel humanitarno nagrado organizacije PETA (Ljudje za etično ravnanje z živalmi). Seagal se s policijo v Arizoni pogosto udeležuje tudi iskanja ilegalnih imigrantov.

Steven Seagal: Lawman