Sklad Kitajski za letos napoveduje 8,2-odstotno gospodarsko rast, v primeru, da bo v Evropi zaradi dolžniške krize prišlo do velikega upada potrjenih posojil in industrijske proizvodnje, pa bi bila lahko rast kitajskega BDP pri okoli štirih odstotkih.

IMF skladno s tem meni, da bi se moral Peking pripraviti na možno krizo s spodbudami v višini več milijard dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Okrevanje svetovnega gospodarstva ogrožata intenziviranje težav območja evra in negotovost ponekod drugod," so pojasnili v skladu. "Če bi prišlo do realizacije pesimističnega scenarija, bi se Kitajska lahko odzvala s pomembnim fiskalnim paketom, ki bi ga lahko izpeljala skozi proračune na zvezni in regionalni ravni," so dodali.

Po finančni in gospodarski krizi, ki je izbruhnila leta 2008, se je Kitajska pobrala zelo hitro. Lani je Peking zabeležil zdravo, 9,2-odstotno rast BDP. Tudi na teh številkah pa se že odraža kitajska politika, povezana z omejevanjem potrjevanja kreditov in brzdanjem investicij.

Glede na negotovo sliko svetovnega gospodarstva so kitajske oblasti napovedale, da bodo banke vendarle sprostile pogoje za potrjevanje posojil, podjetjem pa bodo priskočili na pomoč tudi na druge načine.