Kljub jasnim navodilom glede glasovanja sta namreč Komarjeva in Grašič na včerajšnji skupščini glasovala proti oblikovanju sklada lastnih delnic, ki bi ga lahko v Gorenju uporabili tudi za izvedbo vzporedne kotacije na kateri od tujih borz ali za prevzeme podjetij iz njihove glavne dejavnosti. Nasprotovanje Komarjeve in Grašiča je še toliko bolj nerazumljivo, ker sta dejansko glasovala proti predlogu, ki so ga pripravili na Kadu in s katerim so se strinjali tudi člani uprave in nadzornega sveta Gorenja ter velika večina preostalih delničarjev. Nasprotni predlog Kada za nakup lastnih delnic je bil sicer skoraj identičen predlogu uprave Gorenja, le da pri odsvojitvi lastnih delnic ne bi mogli izključiti prednostne pravice obstoječih delničarjev.

Čeprav je Komarjeva včeraj delničarje poskušala prepričati, da pooblastilu za nakup lastnih delnic nasprotujejo zaradi zahtevnih gospodarskih razmer in omejenega denarnega toka, pa je to ne odvezuje spoštovanja zakona, pojasnjujejo pravniki. Na izrecno vprašanje, zakaj je glasovala v nasprotju z navodili Kada, Komarjeva po skupščini ni želela odgovoriti, po ocenah pravnih strokovnjakov pa bi bila lahko ta kršitev celo razlog za predčasni odpoklic celotne uprave AUKN.

"AUKN je na nedopusten način ter v nasprotju z zakonom posegla v upravljalske pravice Kapitalske družbe," je včerajšnje dogajanje komentiral predsednik uprave Kapitalske družbe Bachtiar Djalil, ki pa o nadaljnjih ukrepih še ni želel govoriti. Ker je z včerajšnjim ravnanjem Komarjeva prevzela tudi osebno odškodninsko odgovornost, bi lahko sedaj Kad proti njej vložil tudi odškodninsko tožbo. Dokazovanje storjene škode bi bilo po ocenah pravnikov sicer vse prej kot lahko delo. Osnovo za odškodninsko tožbo bi namreč lahko dal šele morebiten večji padec cene delnice Gorenja oziroma če bi kateri od financerjev Gorenja ob reprogramu posojil zaradi delovanja AUKN zahteval višjo obrestno mero.

Zaradi očitnega neskladja z interesi Kapitalske družbe so včeraj Komarjevo nekateri mali delničarji, predstavnika obeh združenj malih delničarjev Kristjan Verbič in Rajko Stanković ter član nadzornega sveta Gorenja Peter Kobal že na sami skupščini pozvali, naj se vzdrži glasovanja. Pri nasprotovanju predlogu Kada je bila sicer AUKN skoraj popolnoma osamljena, saj je poleg nje proti predlogu glasovala le peščica delničarjev, ki so imeli v lasti za le nekaj tisoč evrov delnic.

"Prišlo je do absurdne situacije, ko je država glasovala proti državi. Predlog za nakup lastnih delnic je bil usklajen z največjim lastnikom in nadzornim svetom, nato pa je nekdo, ki nima niti vpogleda v poslovanje niti z nami ni v kontaktih, odločil drugače," je bil do ravnanja AUKN kritičen tudi predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. "Kaže, da je bila skupščina izguba časa. Odločitev delničarjev je sicer res legitimna, vendar nikakor ni bila v korist delničarjev in družbe," je po skupščini povedal Bobinac in dodal, da ravnanje AUKN "kaže na raven upravljanja naložb, v katerih ima država svoj delež".

matjaz.polanic@dnevnik.si