1,73 milijarde

1,73 milijarde dolarjev več prihodkov je imelo podjetje MasterCard v zadnjem četrtletju lanskega leta, so pokazali v sredo objavljeni podatki. Za 20 odstotkov višji prihodki so bili seveda posledica manj premišljenega vlečenja kartic iz denarnice, saj o višjih prihodkih poročajo vse večje izdajateljice plačilnih in kreditnih kartic. V ZDA je poraba s plačilnimi karticami tako poskočila za 18 odstotkov, na 139 milijard dolarjev, s kreditnimi pa za sedem odstotkov, na 143 milijard dolarjev. Zunaj ZDA so potrošniki povečali porabo s plačilnimi karticami za 23 odstotkov, na 176 milijard dolarjev, s kreditnimi pa za 156 odstotkov, na 405 milijard. Morda pa so kreditne kartice začele uporabljati tudi najbolj zadolžene države, ki bodo tako lažje skrile svoj realni dolg.

1000 milijard

1000 milijard evrov bi potrebovala Evropa za izhod iz krize, je v četrtek izračunala Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Po mnenju OECD morajo evropske države poskrbeti, da bodo imele njihove banke dovolj sredstev za prebroditev krize, prepričati zasebne upnike, da pristanejo na vsaj 50-odstotni odpis grškega dolga, in okrepiti stalni sklad za zaščito evra (ESM), ki bo na začetku razpolagal s 500 milijardami evrov. Če je verjeti podatkom IMF, je 1000 milijard evrov znesek, ki ga gospodarstvo EU ustvari v enem mesecu. Če se torej vsi odpovemo vsemu, razen morda dihanju, za en mesec, bo Evropa na zeleni veji.

6 tednov

6 tednov zime je še napovedal legendarni svizec Punxsutawney Phil iz Pensilvanije, ko je v četrtek prilezel iz brloga in se ozrl naokrog. Ker je videl svojo senco, to po običaju pomeni, da bo zima trajala še šest tednov. Predvsem vraževerni Američani so ob takšni dolgoročni vremenski napovedi kar malce obupali.

16.002 TV Dnevnika

16.002 TV Dnevnika sta doslej razveseljevala širni televizijski avditorij, odkar so 15. aprila 1968, natančno štiri leta po tistem, ko je George Best prvič zaigral v dresu Severne Irske, v eter spustili prvi Dnevnik. Prelomno za oddajo je bilo leto 1978, ko je bila v program posredovana iz novega poslopja in v barvni tehniki, kot pa pravijo na RTV Slovenija, sta bila v tistem času jezik in način podajanja informacij bolj sproščena, medtem ko se od osemdesetih let naprej šteje za Dnevnik bolj resno obdobje.

1,22 dneva

1,22 dneva za vsak evro plena, ki sta ga odnesla iz semedelske pošte, je sodnica na koprskem okrožnem sodišču Meri Mikac v sredo prisodila srbskima državljanoma Stefanu Pejoviću in Mariu Iliću. Pošto v Semedeli pri Kopru so lani sicer oropali kar štirikrat, "podvig" dvojice pa je poleg hitrosti, s katero je policija prišla na sled storilcema, ostal v spominu po tem, da sta se roparja s kraja odpeljala kar s taksijem. Policisti so ju prijeli že dan kasneje, ko sta se z avtobusom pripeljala na mejni prehod Obrežje. Očitno sta bila roparja tako fascinirana s tanko državo, da sta si omislila precej tanek načrt in še tanjšo ekipo, ki ni vključevala voznika avtomobila za pobeg.

17 dni

17 dni je minilo od napovedi prvaka SDS Janeza Janše, da bo njegova stranka v parlamentu podprla zakon o razvojnem načrtovanju in zakon o javnih financah, ki ju je v državni zbor po posvetu s predsedniki vseh parlamentarnih strank poslala Pahorjeva odhajajoča vlada, do četrtka, ko je koalicija oba zakona ocenila kot neprimerna za obravnavo. Beseda je v politiki leteči slon postala.