Klanšek je pojasnil, da papirna stroja štiri in pet kljub pomanjkanju finančnih sredstev še vedno obratujeta oz. morata obratovati, saj je podjetje v prisilni poravnavi. "Moramo nujno obratovati, v nasprotnem nas čaka stečaj," je dejal Klanšek.

Poudaril je, da se je uprava papirnice januarja mudila na obisku v Indoneziji, kjer so sklenili nekaj poslov, vendar ne v pričakovanem obsegu.

Družba se je namreč prijavila na razpis tamkajšnje centralne banke za izdelavo banknotnega papirja. Skupna količina papirja na razpisu je 5547 ton. Proizvajalci banknotnega papirja se lahko potegujejo za proizvodnjo 70 odstotkov ali 30 odstotkov količine posameznega papirja. Cilj radeške papirnice, ki je že uspešno sodelovala na razpisih indonezijske centralne banke, je pridobiti naročilo za izdelavo vsaj 2000 ton banknotnega papirja.

Tovarna Radeče Papir je od 1. oktobra do konca decembra lani ustvarila 6,7 milijona evrov prihodkov, predvsem zaradi obratovanja stroja pet. Družba je v začetku januarja prejela del likvidnih sredstev, potrebnih za zagon obeh strojev, v naslednjih dneh pa mora z domačimi bankami doseči še dokončno razrešitev vloge za obratna sredstva v višini tri milijone evrov, da bosta lahko oba stroja delovala brez prekinitev.

Od oktobra do konca decembra je družba ustvarila čisto izgubo v višini 2,2 milijona evrov, kar je za 183.000 evrov manj od načrtovane.