Uporabniki Facebooka so sprožili akcijo, ki poskuša vsaj nekoliko umiriti strasti med Srbi in Hrvati. Slab odnos med njimi je bil dobro viden skoraj vsak dan trenutnega evropskega prvenstva, ki ga gosti Srbija. Številni hrvaški navijači so bili napadeni v Vršču in Novem Sadu, srbski nestrpneži pa so poškodovali in tudi zažgali kar nekaj avtomobilov s hrvaškimi registrskimi tablicami.

Miritev strasti na Facebooku poteka tako, da vsi, ki podpirajo takšen način poskusa izboljšanja odnosov, na svojem profilu objavijo sliko, na kateri sta v eno združeni hrvaška in srbska zastava.

“Objavite to sliko na svojem profilu, če podpirate akcijo. Za razliko od številnih akcij na Facebooku, ki so nesmiselne, mislim, da bi ta pobuda lahko pomagala. Srbski in hrvaški mediji bodo o tem pisali in o akciji bodo lahko prebrali ljudje obeh držav, zato bo zagotovo imela nek učinek,“ je zapisal eden od pobudnikov.

Na sramotno početje srbskih huliganov pa je opozorila tudi neka srbska blogerka, ki je objavila ganljivo opravičilo hrvaškim navijačem. Zgrožena je nad obnašanjem srbskih huliganov v Novem Sadu, ki so se znesli nad številnimi hrvaškimi gosti in njihovimi avtomobili. Hrvatom se je opravičila in opisala, kako je njena družina dobro sprejeta na Jadranu. Pismo z naslovom “Oprostite Hrvati. Oprostite gosti.“ so objavili številni mediji v regiji.

Tekma med Srbijo in Hrvaško je na sporedu danes ob 20.15 v beograjski Areni, ki sprejme okoli 20 tisoč gledalcev, a bo danes zaradi varnostnih razlogov v njej lahko največ 15 tisoč ljudi, hrvaških navijačev pa najverjetneje sploh ne bo, saj so jim obisk tekme odsvetovali skoraj vsi.

Vseeno bo danes angažiranih kar 5000 srbskih policistov, ki bodo skrbeli za red v okolici dvorane, v centru prestolnice in po celi poti od meje s Hrvaško do Beograda.