Po besedah predsednika nacionalnega odbora programa Za ženske v znanosti 2012 Edvarda Kobala so imeli ponovno izredno težko nalogo. Med 31 raziskovalkami, ki so se prijavile na razpis, so morali izbrati tri najodličnejše.

Na šesti razpis programa, ki si prizadeva opozarjati na pomen in vlogo žensk v znanosti, je sicer največ prijav prispelo s področij biologije in medicine.

27-letna Nina Erčulj se v okviru svoje doktorske disertacije na ljubljanski medicinski fakulteti ukvarja z raziskovanjem farmakogenetike zdravljenja raka, in sicer levkemije in limfoma pri otrocih. Štipendija ji pomeni "priznanje dosedanjemu raziskovalnemu delu, obenem pa upa, da ji odpira tudi nove priložnosti na nadaljnji znanstveni poti".

28-letna Maja Pociecha je odbor prepričala z delom, ki ga opravlja v sklopu svoje doktorske disertacije na ljubljanski biotehniški fakulteti. Razvija namreč novo metodo čiščenja raztopine, ki jo dobimo po pranju s kovinami onesnaženih tal z ligandom EDTA. Kot pravi, ji štipendija daje nov zagon in ji pomeni potrditev, da je njeno raziskovalno delo uspešno in pomembno.

28-letna Brigita Rožič v okviru svoje doktorske disertacije na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana raziskuje pojave z ogromno pretvorbo energij v mehkih in trdnih naprednih materialih, kot so tekoče kristalni elastomeri. Tudi za mlado fizičarko je štipendija pomembna potrditev, da je izbrala pravo pot.

Nacionalni program Za ženske v znanosti je v Slovenijo vstopil leta 2006, odtlej pa so partnerji programa nagradili že šestnajst izjemnih znanstvenic. Program je del širšega Unesco-L'Oreal For Women in Science partnerstva, ki vključuje tudi mednarodne štipendije (mladim raziskovalkam za raziskovalno delo v tujino) in mednarodne nagrade (že uveljavljenim znanstvenicam za izjemne dosežke v znanosti).