Med podpisnicami sporazuma Acta, katerega namen je zaščita avtorskih pravic in zajezitev spletnega piratstva, denimo ni Nemčije. Na Poljskem pa je podpora sporazumu sprožila množične proteste. V sredo zvečer je na ulicah Krakowa in Wroclawa proti sporazumu protestiralo okoli 20.000 ljudi. V mestu Kielce so se protesti sprevrgli v izgrede, pri čemer je bilo po poročanju poljske tiskovne agencije PAP aretiranih 24 ljudi.

Zaradi poljske podpore so bile tarča hekerskih napadov spletne strani poljske vlade, tudi premiera Donalda Tuska. Ta je sicer zatrdil, da vlada ne bo popustila "izsiljevanju". Kritiki sporazuma menijo, da bo ta povzročil nadzor in cenzuro uporabnikov interneta. Po podpisu mora sporazum Acta potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Boj se začenja: EU lahko še ta teden ratificira ACTO, ki odpira vrata cenzuri spleta

Acta je mednarodni trgovinski sporazum, katerega namen je uskladitev mednarodnih standardov glede zaščite pravic ustvarjalcev glasbe in filmov, modnih ustvarjalcev, proizvajalcev farmacevtskih izdelkov kot tudi drugih izdelkov, ki so pogosto tarča kraje intelektualne lastnine, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Sporazum je podoben ameriškemu zakonu proti spletnem piratstvu, o katerem v ZDA teče vroča razprava. Proti zakonu je z zatemnitvijo svoje spletne strani nedavno protestirala spletna enciklopedija Wikipedia.