Še lani jeseni je urad Sloveniji za letos napovedoval gospodarsko rast v višini dveh odstotkov, napoved je torej znižal za krepke 1,8 odstotne točke. Nova napoved za prihodnje leto pa je za pol odstotne točke nižja kot pred štirimi meseci. Rast obsega bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2011 je znašala 0,5 odstotka, je Umar zapisal v zimski napovedi gospodarskih gibanj, s katero se je danes seznanila vlada. To je za celo odstotno točko nižja rast, kot pa jo je urad ocenil v septembra lani objavljeni jesenski napovedi.

V času od priprave jesenske napovedi so se pričakovanja glede gibanj gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju močno poslabšala, pojasnjujejo na Umarju. Medtem ko se je območju evra doslej za letos napovedovala rast v višini poldrugega odstotka, pa se mu po zadnjih izračunih obeta blag padec gospodarske aktivnosti (-0,1 odstotka). Zaostrile so se tudi razmere na mednarodnih finančnih trgih, ki se kažejo v rasti cene zadolževanja vse večjega števila držav evrskega območja in vse težji dostopnosti do virov financiranja držav in poslovnih subjektov.

Hkrati zadnji razpoložljivi podatki za Slovenijo kažejo, da se je gospodarska aktivnost že v lanskem drugem polletju umirjala hitreje, kot so pričakovali. S tem se uresničujejo glavna tveganja jesenske napovedi, zato so na uradu na podlagi zadnjih razpoložljivih podatkov in spremenjenih predpostavk pripravili novo napoved gospodarskih gibanj za Slovenijo za obdobje 2011−2013.

Spremembe v mednarodnem okolju se bodo najbolj odrazile v počasnejši rasti slovenskega izvoza, kar bo poleg nadalje zaostrenih finančnih razmer vplivalo tudi na nižjo rast investicij od jeseni pričakovane. Vrednost izvoza naj bi se po lanski rasti za 7,3 odstotka v tem letu okrepila le še za 2,9 odstotka, medtem ko bodo bruto investicije v osnovna sredstva v tem letu realno ostale na lanski ravni, ko so se zmanjšale za dobro desetino.

Slabše razmere na trgu dela

Takšno gospodarsko okolje bo vplivalo tudi na razmere na trgu dela, ki se bodo še poslabšale. Stopnja registrirane brezposelnosti se bo z lanskih 11,8 odstotka v dveh letih zvišala na 12,8 odstotka, napoveduje Umar, ki v zasebnemu sektorju pričakuje nadaljnja znižanja števila zaposlenih v gradbeništvu, predelovalnih dejavnostih, trgovini in transportnih dejavnostih, po drugi strani pa bo še naprej naraščala zaposlenost v nekaterih poslovnih storitvenih dejavnostih.

Glede plač na uradu ocenjujejo, da zaradi gospodarskih razmer vidnejše rasti ni pričakovati. Pričakovana postopna krepitev gospodarske aktivnosti, težnje po ohranjanju konkurenčnega položaja podjetij na domačem in mednarodnih trgih, predvidena nadaljnja rast brezposelnosti ter razmeroma nizka inflacija v letih 2012 in 2013 vzpostavljajo okoliščine, ki ne bodo omogočale vidnejše rasti plač v zasebnem sektorju, so zapisali. Stopnja inflacije se bo tako letos kot prihodnje leto gibala pri 1,8 odstotka.

V letu 2013 lahko ob rahli krepitvi rasti domačega in izvoznega povpraševanja pričakujemo dvoodstotno gospodarsko rast. Domača potrošnja se bo po štirih letih nazadovanja spet okrepila, izhajala pa bo iz krepitve poslovnih investicij in realizacije gradbenih del, ki so bile v krizi prekinjene ali odložene. V prihodnjem letu se nekoliko višjo gospodarsko rast pričakuje tudi v mednarodnem okolju.

Ob tem pa v Umarju opozarjajo, da tveganja za dodatno poslabšanje razmer ostajajo velika. Napovedi so neposredno odvisne od stabilizacije razmer v mednarodnem okolju in slovenskem bančnem sistemu ter od uspešnosti javnofinančne konsolidacije in reformnih naporov, kar bi povrnilo zaupanje mednarodnih finančnih trgov.