Prav je, da finančni sektor prispeva svoj delež pri reševanju dolžniške krize, pravi Cameron. A dodaja, da Velika Britanija počne prav to z obdavčevanjem bank in plačilom dajatev na delnice. "In to so možnosti, ki jih lahko uvedejo tudi druge države," opominja.

"Poglejte originalne analize Evropske komisije same. Te so pokazale, da bi davek na finančne transakcije bruto domači proizvod EU lahko znižal za 200 milijard evrov, stal bi nas lahko skoraj 500.000 delovnih mest in speljal do 90 odstotkov trgovanja na določenih trgih stran od EU," je poudaril Cameron.

Francija, Nemčija in druge evropske države bi z načrti za davek na finančne transakcije lahko nadaljevale brez Velike Britanije. A Cameron je svojo kritiko razširil tudi na širše upravljanje zadolženega območja z evrom. Ponovil je sredin poziv nemške kanclerke Angele Merkel k spremembam pri upravljanju območja z evrom, a je šel dlje in zahteval korenito reformo.

"Sem eden od ljudi, ki menijo, da enotna valuta nikoli ne more delovati," je poudaril. "A obstajajo številne značilnosti, ki so skupne vsem uspešnim monetarnim unijam." Tako bi po mnenju Camerona skupno valuto morala podpirati centralna banka, ki je pripravljena delovati kot posojilodajalec v skrajni sili. Nujna je tudi globoka gospodarska integracija med državami članicami in sistem fiskalnih transferjev za odpravo neenakosti.

"Trenutno smo pri tem, da območje z evrom nima vseh teh lastnosti - dejansko nima nobene od njih," je razglasil Cameron. Ob tem je naštel še vrsto ukrepov, ki bi jih sam sprejel, če bi se moral spopadati z dolžniško krizo - nadzorovan odpis dolgov Grčiji, dokapitalizacija bank in vzpostavitev požarnega zidu za zavarovanje držav. "To bi povzročilo očitno razliko v razpoloženju in obetih," je poudaril.

Številni so besede Camerona razumeli kot nasprotovanje previdnemu načinu reševanja krize, ki ga zagovarja Merklova. Prav tako se britanski premier ne drži nasveta francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki naj bi Camerona decembra po poročanju medijev okrcal, naj, dokler Velika Britanija ni članica območja z evrom, o zadevah v povezavi z evrom molči.

Sicer pa je britanski premier danes menil tudi, da bi se morala EU namesto na pogajanja v okviru pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine v okviru korga pogajanj iz Dohe osredotočiti na dvostranske pogovore z ZDA, afriškimi in drugimi zainteresiranimi državami. Predlagal je "koalicijo pripravljenih" - držav, ki so predane dosegu ambicioznega prostotrgovinskega dogovora in bi preboj lahko dosegle same.

Medtem ko so se razprave v Davosu na otvoritveni dan v veliki meri osredotočile na kritiko zahodnega kapitalizma, se danes debate sicer bolj vrtijo okoli izzivov, s katerimi se srečujejo posamezne regije. Tako so udeleženci izmenjevali mnenja o vlogi islama v arabskem svetu, o bližnjevzhodnem mirovnem procesu ter novi generaciji afriških voditeljev.