Slovenija - Španija 32:35 (15:15)

Tekmo sta obe ekipi začeli učinkovito, saj je bilo v tretji minuti že 2:2, v peti pa 3:3. Slovenci se vsaj na začetku niso ustrašili favoriziranih Špancev in so bili na igrišču povsem enakovredni in v 8. minuti je Luka Žvižej Slovenijo prvič popeljal v vodstvo s 4:3. Španci so izenačili, a je varovance Borisa Deniča nazaj v vodstvo vrnil Zorman, nato pa je iz proti napada zadel še Luka Žvižej in po uvodnih desetih minutah (6:4) smo si lahko tudi od današnje tekme precej obetali.

Slovenci so nato zapravili tri zaporedne napade in Španci so znali to izkoristiti za preobrat rezultata (6:7). Kljub izključitvi Luke Žvižeja se rezultat naslednji dve minuti ni spremenil, v tem času pa je Slovenija prek Zormana in Mihe Žvižeja zapravila dve lepi priložnosti. Po novi španski napaki je izid vendarle izenačil prej kaznovani Luka Žvižej. Na novo špansko vodstvo je z golom odgovoril Miklavčič, nato pa je zadel še Miha Žvižej in Slovenci so v 18. minuti ponovno povedli (9:8). Sledila sta dva zadetka na obeh straneh in po 20 minutah je bil izid 11:10 v našo korist.

Kljub večkratnemu vodstvu Slovencev, prvi polčas na koncu izenačen

V naslednjih treh minutah sta španskega vratarja premagala Gajić in Luka Žvižej, Španci pa so zadeli le enkrat, kar je pomenilo, da so Slovenci v 24. minuti vodili s 13:11. Sledila je izključitev Mihe Žvižeja, Romero pa je s sedmih metrov Špance pripeljal na zadetek priključka. Izključitev ni zmedla Slovencev, saj je Bezjak zadel z igralcem manj. Romero je nato še enkrat izkoristil sedemmetrovko, napako Slovencev v naslednjem napadu pa je iz proti napada kaznoval Entrerrios, ki je rezultat izenačil v 27. minuti (14:14). Razpoloženi Miha Žvižej je poskrbel za novo vodstvo, Španci pa so do novega izenačenja prišli deset sekund pred koncem prvega polčasa. Za Slovenijo so v prvem polčasu trikrat zadeli brata Žvižej in Gajić, pri Špancih pa sta bila najboljša Romero in Canellas, ki sta prav tako zadela trikrat. Dobro predstavo je v prvih 30 minutah prikazal tudi Škof, ki je zbral osem obramb.

Izjemni Luka Žvižej na uvodu drugega polčasa poskrbel za lepo prednost

Drugi polčas se je začel spodbudno, saj je dvakrat zadel Luka Žvižej in Slovenci so se v tretji minuti nadaljevanja znova znašli v vodstvu z dvema zadetkoma prednosti. Španski strelski mrk pričakovano ni trajal dolgo in Maqueda jih je znova povsem približal, a je nato še tretjič zapored zadel Luka Žvižej, nekoč igralec Barcelone, ki je bil danes zelo motiviran. Po obrambi Škofa so Slovenci prišli do priložnosti za najvišje vodstvo in zadel je kdo drug kot Luka Žvižej, ki je v teh prvih minutah drugega polčasa igral simultanko s špansko obrambo (19:16). Gol Romera ni ustavil slovenskega naleta, saj je zadel Skube, nato pa sta Luka Žvižej in Gajić uspešno izvedla proti napad in po golu slednjega je Slovenija v 38. minuti prvič na tekmi povedla za štiri gole (21:17), nezadovoljni španski selektor pa je moral vzeti minuto odmora.

Minuta odmora je predramila Špance

Po kratkem predahu so Španci dosegli zadetek, Slovenci pa so ostali z igralcem manj, ko je bil izključen Gaber. To so naši nasprotniki izkoristili s tremi zadetki, a na srečo je dvakrat zadel tudi Skube, po vrnitvi Gabra pa je bil uspešen še Miha Žvižej in v 42. minuti so Slovenci še vedno v rokah držali lepo prednost treh zadetkov. Sledile so črne slovenske minute in Španci so dosegli tri zaporedne zadetke, moštvi pa sta v zadnjih 15 minut krenili izenačeni (24:24). Gajić je Slovence ponovno popeljal v vodstvo, nato pa je sledilo nekaj nepotrebnih napak v napadu, kar so s pridom izkoristili Španci in s tremi zaporednimi zadetki v 50. minuti prvič povedli za dva gola.

Slovencem v končnici zmanjkalo moči za enakovreden boj

Dolenec in Gajić sta dvakrat Slovence pripeljala na gol zaostanka a so Španci obakrat odgovorili z zadetkom (27:29 v 53. minuti). Sledila je napaka danes nerazpoloženega Špilerja, Španci pa so z golom Sarmienta nevarno ušli na +3 in se dobrih pet minut pred koncem zelo približali zmagi. A če smo pričakovali nervozno končnico s precej napakami in malo zadetki, se je zgodilo ravno obratno. Slovencem je kljub dobremu učinku zmanjkalo moči predvsem v obrambi, kar so Španci izkoristili in dosegli pet zadetkov v štirih minutah ter tekmo odločili v svojo korist.

Danes je bil najboljši slovenski strelec Luka Žvižej s sedmimi zadetki, Gajić in Skube pa sta zadela šestkrat. Gorazd Škof se v drugem polčasu ni srečal z žogo, torej je ostal pri osmih obrambah, zato ga je zamenjal Prošt, ki je v kratkem času zbral štiri obrambe, a predvsem v zaključku tekme tudi on ni našel orožja za španske napadalce, pri katerih je največ zadetkov (7) dosegel Romero, šestkrat pa je zadel Canellas.

Polfinalni pari znani, Slovenija za peto mesto proti Makedoncem

Španci so z zmago osvojili prvo mesto v skupini in se bodo v polfinalu pomerili z Dansko, v drugem polfinalu pa se bosta v pravi poslastici pomerili Srbija in Hrvaška. Slovenija je osvojila tretje mesto v skupini, saj Madžari niso izkoristili priložnosti, da bi premagali Hrvate, ki so igrali z rezervisti. Tekma se je končala s 24:24 in to je pomenilo, da bodo Slovenci v Beogradu v petek ob 15.15 igrali za peto mesto z Makedonci, zmagovalec pa si bo zagotovil pot na olimpisjki kvalifikacijski turnir.