Temelj za razpravo o ukrepih za rast bo pismo nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki sta v odziv na kritike, da EU v odzivanju na krizo daje preveč poudarka disciplini in varčevanju, opredelila niz ukrepov za rast in zaposlovanje.

Za boj proti brezposelnosti predlagata, da bi morali biti zavodi za zaposlovanje obvezani vsakemu iskalcu zaposlitve znotraj določenega roka zagotoviti bodisi ponudbo za delovno mesto bodisi ponudbo za izobraževanje ali usposabljanje.

Poleg tega predlagata znižanje stroškov za delodajalce pri zaposlovanju novih delavcev, olajšanje dostopa podjetij do posojil, omilitev nekaterih pravil za banke, da bi se tako sprostil posojilni tok, in zmanjšanje administrativnih bremen za mala in srednja podjetja.

Prav tako predlagata pomoč državam, ki so zaradi varčevanja v gospodarskem in finančnem krču. Neporabljena sredstva iz evropskih strukturnih in kohezijskega sklada naj bi se že letos zbirala v posebnem skladu za rast in konkurenčnost in porabila za projekte v teh državah.

Razpravljali bodo o nadgradnji "šesterčka"

Ministri bodo razpravljali tudi o nadgradnji "šesterčka", svežnja šestih zakonodajnih predlogov za krepitev proračunske discipline in nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji, ki je začel veljati sredi lanskega decembra.

Šesterček" bo dopolnjen z "dvojčkom". Gre za nova predloga za krepitev evropskega nadzora nad nacionalnimi proračuni in krepitev nadzora nad državami v območju evra, ki se soočajo z resnimi finančnimi pretresi ali so zaprosile za finančno pomoč.

Ministri naj bi potrdili tudi dopolnjen kodeks ravnanja v postopkih prekomernega proračunskega primanjkljaja in priprave programov stabilnosti oziroma konvergenčnih programov na podlagi šesterčka.

Spremembe vključujejo tudi vključitev metodologije za izračun srednjeročnega fiskalnega cilja v kodeks. Slovenija si pri tem prizadeva za spremembo metodologije s ciljem zagotovitve večje usklajenosti med implicitnimi in eksplicitnimi obveznostmi pri določanju tega cilja.

Se bo postopek proti Madžarski nadaljeval?

Poleg tega bodo ministri predvidoma potrdili oceno komisije, da Madžarska ni dosegla zadostnega napredka pri zmanjševanju presežnega javnofinančnega primanjkljaja. S tem se bo postopek proti Madžarski nadaljeval, najprej z novimi priporočili za ukrepanje.

Če jih država ne bo upoštevala, ji v skrajnem primeru grozi kazen. Ker Madžarska ni članica območja evra, zanjo ne veljajo nove finančne sankcije, ki jih določa šesterček, lahko pa ji EU začasno zamrzne del kohezijskih sredstev.