Eden teh je bil povezan z letošnjo izvedbo evropske lige, ko so želeli poseči po prvemu mestu, prek tega pa bi kasneje lahko celo napredovali v svetovno ligo. Od tega sedaj ne bo nič, saj se Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) ni prijavila na razpis, srž težav pa leži v financah. "Temeljito smo proučili vse učinke nastopanja v letošnji evropski ligi in na koncu prišli do zaključka, da Slovenija letos ne bo nastopala v tem tekmovanju. Finančni vložek v ta projekt bi bil enostavno previsok, končni učinek - govorim v vseh pogledih - pa premajhen," je razložil generalni direktor OZS Gregor Humerca in dodal: "Glede na trenutni finančni položaj OZS in glede na načrte v letošnjem letu je bila to povsem racionalna odločitev. Treba je vedeti, da generalnega sponzorja za ligo nismo uspeli pridobiti."

Vodilni možje na čelu z vodjo reprezentance Mitjo Koželjem so skušali Evropsko odbojkarsko zvezo (CEV) prepričati, naj podaljša rok za prijavo, v upanju, da jim bo uspelo dobiti sponzorja, ki bi pokril vsaj osnovni strošek - akontacijo za prijavo, ki znaša 25.000 evrov. Na koncu se dobrotnik ni našel, CEV pa se je tudi naveličal čakati v nedogled in je zaprl prijavni rok.

"Enostavno se ne morem sprijazniti, da nas kljub ugodnejši formaciji evropske lige letos ne bo. Še pred 14 dnevi sem se pogovarjal z našim selektorjem Veselinom Vukovićem, s katerim sva načrtovala reprezentančne akcije, govorila sva celo, da bo zaključni turnir lige organiziran v Sloveniji. Ker se nismo prijavili v ligo, mislim, da smo storili korak nazaj, ki ima lahko negativne posledice. Res je, da bi bili napori v evropski ligi še hujši, toda take napore imajo vse najboljše reprezentance na svetu," je pogled iz reprezentančnega kadra, ki ga je predstavil podajalec Dejan Vinčić.

Glavni dogodek slovenske odbojke bodo tako kvalifikacije za olimpijske igre, ki bodo maja v Sofiji. Slovenija je v predtekmovalni skupini pristala s Srbijo, Bolgarijo in Španijo. V drugi skupini pa so Italija, Nemčija, Finska in Slovaška. vra