Brez finala pa so na prvi polovici letošnje Zlate lisice ostale druge slovenske smučarke. Katarina Lavtar je bila 41., Mateja Robnik mesto za njo, Nina-Katarina Mihovilovič je končala na 53. mestu, Ula Hafnar pa je bila 58.

Francozinja Tessa Worley, ki si je v Kranjski Gori prismučala prvo mesto, je povedala, da je v petek progo videla prvič. "Malo je bilo lažje za nas, ker moški startajo povem na vrhu, nam pa je bilo prihranjen najzahtevnejši odsek. Proga je bila zato kratka. V prvi vožnji sem dobro smučala in imela stabilen ritem, v drugi pa ne. Kljub temu pa je bil moj današnji nastop zelo dober in vesela sem upeha."

"Moja druga vožnja je bila boljša kot prva. Prevzela sem vodstvo, smučala sem napadalno, le spodaj me je malo 'pobralo'. Proga je bila tehnično zelo zahtevna, kar smo sicer vedeli že pred tekmo. Borila sem se po svojih najboljših močeh in vesela sem tega izida. Moj nekdanji serviser Zvonko Žirovnik mi je vedno rekel, da je uvrstitev med najboljših šest vedno dobra. Sama menim prav tako. Sem blizu najboljšim, stopničke pa sem izgubila na srednjem delu prve proge, ko sem si pridelal prevelik zaostanek. Veseli me napredek v veleslalomu. V nedeljo je pred nami še slalom, kjer si prav tako želim visoko," je po tekmi povedala Tina Maze.

Tina Maze z novimi smučmi gleda proti vrhu

Andrea Massi, vodja njene ekipe, je bil zadovoljen s predstavo svoje varovanke, dodal pa je, da ima še rezerve. "Malo je zaspala v srednjem delu, predvsem v prvi vožnji. Toda skupna ocena je zelo pozitivna. Sedaj imamo tudi material takšen, da Mazejevi vliva zaupanje. Prvič v veleslalomih v sezoni je imela dobro nabrušene robnike, kar je bilo težko doseči, saj na tako ledenih progah, kot je bila tu, tega niso mogli testirati," je ocenil Massi.

Dan pred tekmo se je ekipa Tine Maze ukvarjala tudi s pogovori z vodstvom Smučarske zveze Slovenije. "Vesel sem, da je ohranila tudi psihično trdnost po petkovih nevšečnostih, da se milo izrazim. Mislim, da je sramota, da ima take težave v lastni zvezi. Sam sem skušal vse skupaj čim bolj oddaljiti od nje, vendar je videla, kaj se dogaja, ko je prižgala računalnik. Pri 'pogovorih' z zvezo mi je zelo pomagal odvetnik Damjan Terpin in rešil današnjo tekmo. Če bi se moral ukvarjati še s tem, bi 'crknil', čeprav sem kljub temu doživljal ta petek zelo stresno," je pojasnil Massi.

Ana Drev je po tekmi, na kateri je zasedla 26. mesto, dejala: "Ko sem prišla v cilj finala, mi ni bilo všeč, ko sem videla čas, ker sem imela prevelik zaostanek. Na prelomnici na srednjem delu sem preveč zamudila in moj ritem je povsem padel. Tudi v ciljni strmini sem preveč zamujala. Proga v Kranjski Gori mi bolj ustreza kot pohorska strmina. Škoda, da tega danes nisem bolj izkoristila. Želela sem si višje, vendar se po napaki nisem zmogla pobrati in ujeti ritma. Proga je kratka in težko je nadomestiti čas po večji napaki."

Lovše: Gospa Maze ima dovolj denarja

Letošnja Zlata lisica je bila v Kranjsko Goro prestavljena zaradi slabih snežnih razmer na mariborskem Pohorju.