4,6 milijona potnikov se je novembra lani po v ponedeljek objavljenih podatkih statističnega urada vozilo z avtobusi mestnega prometa v mestih, kjer mestni javni potniški promet premorejo. Četudi številka deluje impozantno, saj namiguje, da je vsak prebivalec Slovenije vsaj dvakrat v mesecu uporabil mestni avtobus, podatki kažejo, da je v primerjavi z istim mesecem leta 2010 javni prevoz uporabilo 3,4 odstotka potnikov manj. V celotnem javnem cestnem prevozu, torej tudi v medkrajevnem in širšem transportu, je bilo prepeljanih za 9,9 odstotka potnikov manj, medtem ko je zračni prevoz uporabilo 11,1 odstotka potnikov manj kot novembra 2010. Promet potnikov v pristaniščih je bil v novembru 2011 za tretjino manjši kot novembra 2010. Glede na to, da je bilo manj tudi prvič registriranih avtomobilov, smo očitno večkrat jemali pot pod noge – kar peš.

60 minut je za Kim Jong Ilom, preminulim severnokorejskim »ljubljenim vodjo«, žalovala sinica pred korejskim veleposlaništvom v Berlinu. Kot so v sredo poročale nekatere svetovne agencije, so vestni uslužbenci severnokorejskega veleposlaništva v Nemčiji domačim oblastem sporočili, da je 20. decembra lani, dan po objavi novice o Kimovi smrti, severnokorejsko veleposlaništvo v Nemčiji obiskala sinica, ki je eno uro s kljunom trkala po šipi. »Zdi se, kot da bi po novici o smrti izjemno velikega moža ptič obiskal žalno središče, da bi izrazil sožalje, nato pa po molitvi odletel,« je obisk sinice opisala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Možnosti, da je sinico zeblo in se je želela le pogreti, Severnokorejci seveda ne sprejemajo kot verjetne.

14 podpredsednikov ima evropski parlament, vse pa je izvolil v sredo, potem ko je v torek novi predsednik 754 poslancev, napihanih z vseh vetrov EU, postal nemški poslanec Martin Schulz. Podpredsedniki nadomeščajo predsednika parlamenta pri opravljanju njegovih nalog, še posebej med plenarnimi zasedanji, kjer tudi vodijo seje in razprave. Razmerje med vodilno strukturo evropskega parlamenta in odločevalci v parterju je izrazito bolj racionalno kot v slovenskem parlamentu, saj dobi svojega vodilnega 50 poslancev, medtem ko pride na Šubičevi en vodilni na trideset poslancev. Pa tudi to pedagoško precej bolj učinkovito razmerje ne prinaša racionalnosti in učinkovitosti v naš parlament.

122.135 dolarjev je povprečna mesečna plača Edwarda Parkerja, predsednika uprave bonitetne hiše Fitch Ratings, ki drži s svojimi ocenami ves svet v šahu in je v sredo že napovedala, da bo verjetno znižala bonitetno oceno vseh šestih decembra pod poostreni nadzor postavljenih držav z evrom, med katerimi je tudi Slovenija. V to skromno plačilo predsednika niso všteti bonusi, vsekakor pa njegova plača znaša 32 povprečnih plač v podjetju. Povprečnih, ne najnižjih. Svet je res urejen smiselno...
590.382ogledov je imel v četrtek ob 11. uri in 10 minut posnetek Tine Maze na spletnem cevnem portalu youtube. Seveda ne gre za posnetek kakšne še prav veličastne zmage niti ne za posnetek osvojitve zlate medalje na lanskem svetovnem prvenstvu v Garmischu, pač pa za nekajsekundni striptiz vložek v Cortini. No, tak nedolžen, PG-vložek s športnim modrcem, ki ga je Tina spretno uporabila kot plakatno mesto, s katerega sporoča, naj odgovornih na FIS ne zanima preveč, kaj se skriva na področju dekolteja. Upokojenski lobi, ki vodi smučarsko organizacijo, ni razumel namiga.