Gaspariju, nekdanjemu finančnemu ministru in kasneje guvernerju Banke Slovenije, na poti do osemletnega mandata v svetu ECB stoji 63-letni španski kandidat Antonio Saínz de Vicuna, ki je pravni zastopnik v ECB (general counsel) od leta 1998. Ob tem pa ni izključena možnost, da je do polnoči na sedež ECB prišla še kakšna kandidatura, o katerih bodo že 23. januarja prvič razpravljali finančni ministri območja evra.

Pred Gasparijem gotovo ni lahka pot do sveta ECB, najbolj skrbi podatek, da so štiri izmed šestih sedežev v svetu vselej zasedali pripadniki ene izmed velikih nacij območja evra, Nemčije, Francije, Italije in Španije. V primeru zmage Gasparija bi to pomenilo, da prvič v zgodovini Španija ne bi imela nikogar v svetu ECB, prvega junija namreč svoje mesto zapušča José Manuel González Paramo, ki opravlja svojo funkcijo v Frankfurtu vse od leta 2004.

Po oceni spletnega portala Bloomberg naj bi Gaspari in Slovenija stavila predvsem na podporo manjših držav, po vsej verjetnosti pa jim bo stala nasproti vsaj Španija, ki ima kot ena izmed velike četverice pravico veta. Slednjega lahko preglasi šest glasov "malih držav", a bi morale za slovenskega kandidata v tem primeru glasovati tudi Italija, Francija in Nemčija.