"Včasih se zamislim sam nad seboj. Na olimpijskih igrah sem bil sedmi, zdaj pa nikakor ne morem priti med deseterico. Po olimpijskem nastopu se mi je zdelo, da bom z večjimi koraki in hitreje stopil med najboljših deset. Ker se tja ne uvrščam, mi po tekmi vsaj ni treba iti na kontrolo opreme, ki je obvezna za najboljših deset," se je pošalil Peter Prevc, ki ima kot najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu kar tri enajsta mesta. "Manjkajo malenkosti, ki jih moram še izpiliti. Od elite, torej deseterice in stopničk, kamor bi se po logiki razvoja moral počasi začeti uvrščati, me ločijo majhne napake. Napredujem iz sezone v sezono, a napreduje tudi konkurenca," je razmišljal Prevc, ki ima sloves izjemno nadarjenega skakalca, ki ga Sloveniji konkurenca zavida.

Kljub mladosti velja za izkušenega tekmovalca v svetovnem pokalu, saj v njem tekmuje že tretjo sezono. "Počasi postajam rutiner. Zdaj je veliko lažje, ker večino skakalnic že poznam, zato vem, kam moram iti. Ko sem prišel prvič na novo tekmovališče, sem bil popolnoma izgubljen, ker nisem vedel, kje je sedežnica, kontejner za preoblačenje, kam se bom usedel... Mogoče je bilo tako celo bolje, ker sem imel toliko dela sam s seboj, da sploh nisem razmišljal, kako bom skočil, kakšna je skakalnica," je iz leta v leto bolj zgovoren Prevc, ki je dejal, da rad skače na vseh skakalnicah po svetu, ko je v formi, ko pa mu ne gre, se mu zameri vsaka skakalnica.

Trdi, da ni velike razlike v načinu dela prejšnjega selektorja Matjaža Zupana in sedanjega Gorana Janusa. "Pri obeh je zraven Jani Grilc kot klubski trener, zato je vse skupaj povezano," je odvrnil Prevc, ki vseskozi opazuje, kaj počne konkurenca. Trenutno je najbolj vroče ime v karavani skupni zmagovalec novoletne turneje Gregor Schlierenzauer.

"Kot skakalca ga občudujem, kot osebnost pa je malce precenjen. Ne trdim, da ne sme biti zvezdnik, a obenem bi moral vsaj malo paziti, kaj počne kot vzornik. Če zaradi poraza užaljen ne čestita tekmecu, če meče smuči po izteku, je nevarnost, da bodo isto otroci počeli, ko bom prišel na trening na malo skakalnico v Kranju. Vsi Avstrijci se držijo bolj zase. Z vsemi se sicer lahko pogovarjaš, če se želiš, a se mi zdijo malo odtujeni od preostalih," je odnose v karavani pojasnil Prevc, katerega 15-letni brat Cene stopa po njegovih stopinjah.

"Ker se pozimi zelo malo vidiva, nisem na tekočem, kako mu gre trenutno. Vem le to, da se je na alpskem pokalu uvrščal med najboljših deset, kar je lep dosežek glede na njegovo mladost, saj je dijak prvega letnika gimnazije v Kranju," je pojasnil Prevc, ki si je s prihranki kupil avto karavan pasat, da lahko vanj naloži kupe prtljage.

Prevc je študent prvega letnika na fakulteti za organizacijo dela v Kranju. "Za zdaj sem le vpisan. Bomo videli, kako bo. Včasih me mama opomni, da moram tudi študirati, a se ne dam motiti. V srednji šoli sem imel na ekonomski gimnaziji v Kranju zelo dobro izkušnjo s študijem na daljavo. To je posrečena rešitev za športnika, ki je zaradi tekmovanj zelo malo v šoli. Ko si na potovanjih, ni veliko časa za šolske aktivnosti, a za eno uro na dan se vedno najde čas za obveznosti, ki jih naložijo profesorji. Lepo sem pisal seminarske naloge, ko sem prišel v šolo sem naredil preostale obveznosti, maturo pa v dveh delih," je pojasnil Prevc, ki sploh ni vložil kandidature, da bi se kot vrhunski športnik zaposlil na enem izmed ministrstev, ker bi v primeru zaposlitve moral plačevati šolnino za študij na fakulteti. Vir prihodka so denarne nagrade na tekmah in pogodba s Smučarsko zvezo Slovenije. Kakšen cent zasluži ali izgubi, ko z reprezentančnimi kolegi igra poker, v katerem vsi predvsem veliko blefirajo.