Leteči Kranjec je danes povsem upravičil svoj vzdevek in je Sloveniji priskakal jubilejno 30. zmago v svetovnem pokalu, zanj pa je bila to po Kuusamu leta 2005 in Kulmu 2010 še tretja zmaga v karieri in prva v sezoni, s katero je v skupni razvrstitvi poletov na drugem mestu in zaostaja le za Bardalom.

"Seveda sem zelo vesel, da sem dočakal tudi stopničke. Spet je bilo zelo naporno, tako kot so bile letos vse tekme, ki se zelo vlečejo. Danes smo bili na skakalnici cel dan, tako da se je vse skupaj res dobro končalo. Vesel sem tudi petega mesta, čeprav sem finalni skok 'zamočil' sam. Škoda za ta finalni skok na drugi tekmi, ker sem ostal nekoliko zadaj in izgubil hitrost. Ne glede na to sta prvo in peto mesto odlična. Z eno besedo lahko rečem le: super!" je po izjemno uspešnem dnevu povedal 31-letni skakalec kranjskega Triglava, ki ga danes nista premagala niti prehlad in povišana telesna temperatura.

"Največ težav z zdravjem sem imel včeraj zvečer, ko se malo umiriš in sem imel vročino. Potem mi je Boštjan Ahačič dal lekadol z vitaminom C in sem jih nekaj pojedel že včeraj in tudi danes, tako da sem se na tekmi počutil nekoliko boljše. Vsak dan sem bil boljše, tako da bom jutri po mojem že zdrav. Moram biti, ker imam že trening," je še dejal Kranjec.

V finalu sta nastopila še dva slovenska letalca; Peter Prevc je zasedel 13. mesto, Jure Šinkovec pa je bil 23. Že po prvi seriji so nastope končali Jurij Tepeš na 38., Jernej Damjan na 41. in debitant Nejc Dežman na 51. mestu, medtem ko je na prvi današnji tekmi, ko so prireditelji izpeljali le eno serijo, Tepeš zasedel 18. mesto, Prevc pa 21. Šinkovec je bil 32., Damjan 37., Dežman pa 41.

Tudi trener Goran Janus je bil po uspešnem dnevu za slovenske skoke zadovoljen. "Lahko rečem, da moramo biti z današnjo tekmo zadovoljni. Ne nazadnje je Robi zmagal, kar je največ v svetovnem pokalu v poletih, je pa res, da je malo škoda njegovega prvega skoka v konkurenci na drugi tekmi. Mogoče je imel malo slabše razmere, drugega pa je nekoliko slabše skočil, a kljub temu prišel do dveh odličnih rezultatov. Pohvalil bi še Petra, od drugih pa sem morda pričakoval nekoliko več," jedejal Janus in dodal: "Zmaga je fantastična, bolje seveda na gre. Smo izredno zadovoljni. Razlike so bile na drugi tekmi zelo majhne, vremenske razmere za skakanje pa zelo težke."

V ospredju je Avstrijcem zmago "odnesel" Bardal, potem ko je žirija tekmovanja diskvalificirala domačega šampiona Schlierenzauerja zaradi neustreznega kombinezona. "Schlieri" je pred drugim skokom povzročil večminutno prekinitev, ker se mu je pokvarila zadrga na dresu. Nato so ga sicer oblepili s samolepilnim trakom in ga poslali v boljše vetrovne razmere, kar je Tirolec izkoristil in zmagal, a samo za nekaj minut, saj se mu je dres med poletom raztrgal. "Videl sem, da je bila moja zadrga polomljena, zgodil se je najbolj črn scenarij. Vendar pa sem prikazal dva zelo dobra skoka in življenje teče naprej," je po tekmi mirno dejal Schlierenzauer.

V svetovnem pokalu je v vodstvu Avstrijec Andreas Kofler (795 točk) pred Schlierenzauerjem (752) in Bardalom (749), najboljši Slovenec Kranjec (412) je deveti.

Naslednji tekmi svetovnega pokala bosta na sporedu prihodnji konec tedna v poljskih Zakopanah. Janus je še pojasnil, da bo na Poljsko odpeljal Kranjca, Prevca, Tepeša, Damjana in Šinkovca, medtem ko bo Dežmana v reprezentanci zamenjal Jaka Hvala.