Trenerski par Velepec-Kos je ob spremenljivi vremenski napovedi igral loto s startno številko najboljše slovenske biatlonke in jo postavil v tretjo startno skupino. Ko je začela, je bila Rusinja Olga Zajceva že na zmagovalnem prestolu. Edina brez zgrešene tarče. Na petek, trinajstega, s startno številko trinajst. Niti hitri Tora Berger in Magdalena Neuner ji nista mogli do živega. Kaj šele Gregorinova. "Smučina je postajala tako počasna, da sem tudi v spustih morala potiskati s palicami, kar se sicer ne dogaja. Več se ni dalo storiti," je opisala razmere.

Sicer se preveč le ne more zmrdovati s pogoji v smučini, saj je denimo Belorusinja Darja Domračeva, ki je s startno številko 47 začela tik za Malijevo in sedem minut in pol pred Gregorinovo, dosegla najboljši tekaški čas dneva. Na 7,5 kilometra je bila hitrejša kar za 2 minuti in 4 sekunde ter jo kljub petim (!) kazenskim krogom prehitela. Blizu je bila tudi Finka Kaisa Makarainen s šestimi kazenskimi krogi. "Ob vsem mi je le malce neprijetno, ker sem zgrešila tisti zadnji nesrečni deseti strel. Ko bi se le tisti delček sekunde dlje še zbrala. Zaradi vsega se že veselim zasledovalne tekme, ko bomo imele vse izenačene pogoje. Da se bo končno izkazalo, kam zares sodim. Tek gre na bolje," je Gregorinova že mislila na nedeljo.

Prav vihravo streljanje najboljših kaže na neizenačene pogoje. Andreja Mali (33.) se je denimo z vetrom na strelišču spopadla med čakanjem na ugodne razmere. Prav tako kot Gregorinova je bila med prvo deseterico z le eno zgrešeno tarčo, vendar je za to porabila kar minuto več časa, posebno pri streljanju stoje. "Vse, ki smo bile hkrati na strelišču, smo čakale na boljše pogoje. K sreči sem zadela štiri tarče. V smučini sem lahko sledila močnejšim, kar me veseli," je pripomnila Kamničanka. Popotovanje Lili Drčar se je končalo na 85. mestu.