2 je številka tega tedna. Dva milijona in nekaj drobiža se je v nedeljo in sredo ponujalo srečnežu v igri loto, pa ni nihče zagrabil. Dva poslanska glasova je iskal predsednikov kandidat za mandatarja Zoran Janković, pa se mu je v iskanju zgodil dramatični preobrat, ko je v svojem naboru poslancev v sredo izgubil dva glasova. Ker smo tudi mesec in pol po volitvah brez obrisov koalicije in posledično vlade, nas sedaj do novega glasovanja o mandatarju ločita dva tedna.

6 zakonov je v četrtek v novi parlament poslala stara vlada, saj vlada s premierjem/poslancem Borutom Pahorjem na čelu meni, da z zakoni ni mogoče odlašati, ne da bi bili prizadeti interesi države glede fiskalne konsolidacije in izboljšanja gospodarske klime. Državni zbor bi moral večino omenjenih zakonov obravnavati že na oktobrski seji, zadnji pred razpustitvijo zaradi decembrskih predčasnih volitev, a se kolegij predsednika DZ Ljuba Germiča ni strinjal z njihovo obravnavo po nujnem postopku.

306.500 gledalcev, starih nad 10 let, si je v nedeljo zvečer ogledalo finale Misije Evrovizije, kar je 16,6 odstotka vseh gledalcev nad 10 let ali 33 odstotkov vseh gledalcev televizije v času oddaje. Misija Evrovizija je bila v svojem časovnem pasu daleč najbolj gledana oddaja. V kombinaciji televotinga in glasovanja – recimo strokovne – žirije je v studiu naplavila Evo Boto ter Niko in Evo Prusnik. Mlade sile se bodo 26. februarja pomerile na finalni prireditvi.

440 risb je prispelo iz Slovenije na likovni natečaj Galileo. Nacionalna žirija je v ponedeljek za zmagovalko razglasila Taro Keber, 10-letno učenko osnovne šole Kašelj iz Ljubljane. Po zmagovalcih iz vseh 27 držav članic Evropske unije se bodo imenovali sateliti, ki jih bodo v naslednjih letih kot del navigacijskega programa Galileo izstrelili v vesolje. Prva dva, Natalija in Thijs, imenovana po učenki iz Bolgarije in učencu iz Belgije, že krožita okoli Zemlje od lanskega oktobra. Tara bo sestavni del sistema Galileo, ko bodo izstrelili tudi »slovenski« satelit. Program Galileo vzpostavlja izboljšani sistem globalne satelitske navigacije, ki bo omogočal izredno natančno in zanesljivo storitev določanja položaja po vsem svetu. Galileo bo industriji predvidoma prinesel 90 milijard evrov dodatnih prihodkov.

7,6 milijona evrov je globok ali visok dolg mariborske nadškofije. Dve banki v avstrijski lasti – BKS in Sparkasse – sta se sedaj odločili, da ne bosta več čakali ne na signal od zgoraj ne na morebitni čudež, ki bi nadškofiji omogočil vračilo dolga, pač pa bosta začeli z rubežem nepremičnin v lasti nadškofije. Cerkev bi tako lahko ostala brez sedeža nadškofije v Mariboru, pa brez dvorca Betnava, pa gozdov...

5 dni zatem, ko so koledniki po prazniku svetih treh kraljev pospravili svojo letno opremo, jih je v sredo sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk. Skupine kolednikov, zvezdonosec in sv. trije kralji, po običaju hodijo od hiše do hiše in pojejo značilne koledniške pesmi, oznanjajo veselo vest, da se je v Betlehemu rodil Kristus, in zbirajo darove. Sveto pismo pripoveduje, da so modri prinesli dragocene darove zlata, kadila in mire. Zlato bi lahko Türk porabil za poplačilo našega dolga, kadilo bi podtaknil v parlament, da bi pregnal smrad po strahopetni igri z glasovnicami, miro pa razdelil med volilce, da bi manj bolelo čakanje na umno oblast.