Kmalu se bo to spremenilo. Loterija Slovenije je pridobila koncesijo za prirejanje igre eurojackpot, ki jo bomo lahko igrali predvidoma od marca naprej. Pri eurojackpotu mora igralec pravilno napovedati pet števil od 1 do 50 ter dve števili od 1 do 8, kar mu prinese glavni dobitek. Zajamčeni sklad bo znašal 10 milijonov evrov, lahko pa bo dosegel vrednost do 90 milijonov evrov. Cena kombinacije bo dva evra. Žrebanja bodo ob petkih zvečer v Helsinkih.

Sodeč po raziskavi, ki jo je med slovenskimi gospodinjstvi za Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) opravila agencija Giedon, smo Slovenci narod hazarderjev. Vsak polnoletni prebivalec za igre na srečo v povprečju zapravi 139,7 evra na leto. Da so v zadnjem letu igrali igre na srečo, je priznalo skoraj tri četrtine vključenih v raziskavo. Če upoštevamo samo te, ugotovimo, da je vsak izmed njih za igre na srečo zapravil skoraj 236 evrov. Loto je kljub vedno večjemu porastu drugih spletnih iger še vedno najbolj priljubljena igra na srečo, saj jo igra kar 78 odstotkov (ali še odstotek več, sodeč po raziskavi Loterije Slovenije) vseh, ki igrajo igre na srečo.

A skoraj polovica od teh listek vplača le, ko je glavni dobitek resnično velik. Pred zadnjim žrebanjem v sredo je bilo vplačanih več kot 4,1 milijona različnih kombinacij. Ker znaša število vseh možnih kombinacij pri lotu 15,380.937, to pomeni, da je bilo v zadnjem krogu vplačanih zgolj 27 odstotkov vseh možnih kombinacij.

Podatki Loterije Slovenije kažejo, da klasične igre na srečo, kot so loto, razne številčne loterije, loterije s takoj znanim dobitkom, kviz loterije, tombole, športne napovedi in stave ter srečelovi, igra približno 800.000 Slovencev, starejših od 18 let. Vsak izmed teh je lani stavil približno 115 evrov. Vsak teden je loto vplačalo povprečno 180.000 igralcev, povprečno vplačilo pa je znašalo nekaj manj kot 9 evrov. Vsak teden so na lotu izžrebali v povprečju 150.000 dobitkov. Lani je tako Loterija Slovenije izplačala več kot 8 milijonov dobitkov v skupni vrednosti 57 milijonov evrov.

Po podatkih raziskave, ki so jo izvedli na Giedonu, loto igra več žensk kot moških, več tistih v srednjih letih kot mlajših in največ takih s srednješolsko izobrazbo. Ženske in bolj izobraženi so tudi tisti, ki igrajo zgolj takrat, ko so v igri veliki dobitki, medtem ko so moški in manj izobraženi bolj redni igralci iger na srečo. Skoraj 60 odstotkov vseh igralcev mesečno vplača do 10 evrov, spet so to večinoma ženske in bolj izobraženi, med tistimi, ki so pripravljeni tvegati več kot 50 evrov mesečno, pa prevladujejo moški in manj izobraženi. Tisti, ki za igre na srečo mesečno zapravijo največ, igrajo torej dnevno ali tedensko ne ozirajoč se na glavni dobitek.

A zanimivo, le slaba polovica vseh vključenih v anketo ve, da se z delom denarja od iger na srečo financirajo športne, invalidske in humanitarne organizacije. Po določbah zakona o igrah na srečo mora namreč prireditelj za dodeljeno koncesijo plačevati koncesijsko dajatev. V celoti jo prejmeta dve fundaciji, FIHO in Fundacija za financiranje športnih organizacij (FŠO). Lani je Loterija Slovenije obema nakazala skupaj dobrih 20 milijonov evrov koncesijskih dajatev, od tega 80 odstotkov FIHO in 20 odstotkov FŠO.

Takoj za lotom je med Slovenci najbolj priljubljena sorodna igra lotko, sledijo pa športne stave, ki jih igra tretjina tistih, ki igrajo igre na srečo. Tukaj se tudi riše ločnica med dvema značilnima skupinama hazarderjev. V prvo spadajo tisti, ki igrajo klasične loterijske igre, v drugo pa tisti, ki športno stavijo, igrajo prek interneta ali zahajajo v igralnice. Iz prve skupine je povprečen igralec za igre namenil 187,3 evra, iz druge skupine pa 369,5 evra na leto. Raziskava Giedona je še pokazala, da je povprečen igralec v zadnjem letu pri tujih spletnih ponudnikih športnih stav in spletnih igrah vplačal 474,7 evra, kar pomeni, da se je v zadnjem letu na ta način v tujino odlilo 70,7 milijona evrov.

Športne stave za razliko od lota igra izrazito več moških kot žensk, najbolje zastopane starostne skupine so od 18 do 30 let in od 31 do 45 let, po izobrazbeni strukturi pa prevladujejo ljudje z osnovnošolsko, poklicno in srednješolsko izobrazbo. Tako pri športnih spletnih stavah kot pri drugih igrah na srečo prek spleta, kot je denimo trenutno najbolj priljubljen poker, je največ takih, ki igrajo vsak dan, zato med vsemi igralci iger na srečo porabijo tudi največ denarja. Športne stave so Športni loteriji prinesle skoraj 90 odstotkov vseh prihodkov. Leta 2010 je bilo vplačil več kot 71,8 milijona evrov, od tega so plačali 5,38 milijona evrov koncesijskih dajatev, 80 odstotkov FŠO in ostanek FIHO.

Na porast zanimanja za športne stave kaže tudi podatek, da je nedavno ujeta skupina, ki jo je vodil Kosta Turner, v dveh letih in pol menda sprejela za skoraj 43 milijonov evrov športnih stav, samo od provizij pa so pridobili skoraj milijon evrov. Med vplačevalci stav so se med drugimi pojavila tudi znana nogometna imena Dean Medved, Tadej Kovačič, Dejan Djuranović, Nastja Čeh, Ermin Raković, Rene Mihelič, Sebastijan Simonič in Gregor Židan.