Rak trebušne slinavke je zahrbtna bolezen, ki v zgodnjih fazah razvoja ne kaže nikakršnih simptomov. Če se že pokažejo simptomi, so zelo neopazni – bolečine v hrbtu, izguba apetita in teže. Zaradi tega pa pogosto imenujejo kar "tihi ubijalec“. Zaradi vsega tega je preživetje bolnikov, ki so jim postavili diagnozo raka na trebušni slinavki, izredno majhno. Po podatkih sodeč naj bi samo trije odstotki obolelih živeli več kot pet let po tem, ko so jim postavili diagnozo.

O vzrokih za razvoj raka trebušne slinavke vemo zelo malo. Daily Mail kot bolj poznane vzroke zanj navaja kajenje, pitje večjih količin alkohola in prekomerno telesno težo. A to še zdaleč niso vsi razlogi.

Švedski znanstveniki so ugotovili, da možnosti za razvoj raka na trebušni slinavki povečuje tudi uživanje predelanega mesa. Če na dan zaužijete samo 50 gramov takšnega mesa, to poveča možnosti za razvoj te vrste raka za kar 19 odstotkov, svarijo znanstveniki. Uživanje rdečega mesa vpliva na dvig možnosti za razvoj tega raka pri moških, a ne pri ženskah.

Previdno tudi pri uživanju dobrot iz restavracij s hitro prehrano (slika je simbolična) (Foto: Luka Cjuha).

Rezultate raziskave, ki je temeljila na 11 različnih raziskavah in vsebovala teste na kar 6.000 obolelih za rakom trebušne slinavke, so objavili v British Journal of Cancer (Britanski zbornik za raziskovanje raka).

Da rdeče meso vpliva na statistično večjo verjetnost, da bo oseba zbolela za rakom trebušne slinavke, je znano že dlje časa. Britanska vlada je ravno zaradi tega že lansko leto objavila smernice, ki ljudi pozivajo naj tedensko ne zaužijejo več kot pol kilograma rdečega in predelanega mesa skupaj, še poroča Daily Mail.