Poslanec Vinko Gorenak je za Žuranl24 povedal, da je njegovo dosedanje stanovanje zelo majhno, zato bo tudi sam oddal vlogo za dodelitev sosednjega stanovanja v isti stavbi, ki se je izpraznilo po odhodu Vilija Trofenika iz poslanskih klopi. Gorenakovo stanovanje ima namreč borih 19 kvadratov in gre za sploh najmanjše med vsemi poslanskimi stanovanji, sosednje pa šteje štiri kvadrate več.

Brezplačnik razkriva, da so v fondu trenutno praznih 34 državnozborskih stanovanj tudi taka, ki imajo 64 kvadratnih metrov, a poslanci vanje ne morejo preseliti celih družin. Gorenak pravi, da lahko v času študija pri poslancu bivajo otroci, to pa mora najemnik stanovanja to tudi prijaviti. Po kakšnem ključu mandatno-volilna komisija tako različno velika stanovanja razdeli poslancem, pa tudi Gorenaku ni jasno.

Najemnine za poslanska stanovanja menda znašajo od okoli 90 evrov za garsonjere pa do okoli 300 evrov za največja, okoli 60 kvadratov velika stanovanja. Na vprašanje, če ne bi bilo v času hude gospodarske krize in pomanjkanja stanovanj primerneje, da bi tudi poslanci plačevali vsaj ekonomsko najemnino, Gorenak odgovarja, da bo plačeval toliko, kot bo določeno. Poslanec je za brezplačnik povedal, da zanimanja za ta stanovanja ne bi bilo nič manj, da bi cene najemnin dvignili. Po njegovem mnenju pa si s tem proračun bistveno ne bi opomogel.

Po mnenju ekonomista Saše Polanca bi si lahko poslanci s svojimi dohodki sami plačevali stanovanja, zato jim jih sploh ne bi dal. Kot je povedal za Žurnal24, gre za prikrito subvencijo. Po mnenju Polanca so plače poslancev, predvsem pa ministrov in predsednika vlade prenizke, zato se za te funkcije prvokategorniki ne odločajo, zato na ta mesta dobimo veliko drugorazrednih kandidatov.