Novakova je namreč v oddaji Pogledi Slovenije na Televiziji Slovenija poudarila, da je Pozitivna Slovenija, ki jo vodi Janković, res relativna zmagovalka volitev, vendar moraš imeti 51 odstotkov podpore za oblikovanje vlade. Še vedno se ji zdi prav, da mu je predsednik republike Danilo Türk dal mandat. Vendar bi morali zdaj "vsi skupaj spoznat, da pač ne gre, in to ni nobena katastrofa za Slovenijo," je menila.

Če pa bi se Türk odločil, da mu mandat podeli ponovno, pa bi šlo za izsiljeno kandidaturo, je še ocenila. Virant je temu dodal, da so z neizglasovanjem rekli ne "neki politiki, ki bi slonela na netransparentnem načinu delovanja", predsednik SDS Janez Janša pa je prepričan, da je Janković podporo izgubil na dan, ko se je glasovalo o predsedniku državnega zbora.

Glede nadaljnje podpore kandidatom za mandatarja pa je predsednik DeSUS Karl Erjavec poudaril, da je zanj pomembno, ali ima kandidat za mandatarja potrebno število glasov, saj bi v nasprotnem primeru doživeli še eno žalostno zgodbo v DZ. Če ne bomo prišli do močne vlade, so na vrsti predčasne volitve, "kar bi bil katastrofa za državo" še pravi Erjavec, ki je dodal, da je stranka DeSUS trenutno v težkem položaju.

Med oddajo, v kateri so sodelovali predsedniki parlamentarnih strank z izjemo Jankovića in predsednika SD Boruta Pahorja, so spregovorili tudi o glasovih, ki jih je Janković napovedoval, a jih ni dobil. Erjavec je zatrdil, da je njihova stranka Jankoviću dala vseh šest glasov. Kot je dejal, ima informacije, da naj nekateri v Pozitivni Sloveniji ne bi glasovali, saj da so želeli preprečiti sklepčnost glasovanja. "Tudi v SD so vsi kontrolirali samo Pahorja. Kaj so pa drugi počeli," se je vprašal Erjavec.

Če pa bo Janković ponovno kandidiral za mandatarja, bo Erjavec od njega zahteval, naj javno razkrije vse, ki naj bi ga podprli, "sicer bo javnost menila, da je naša politika popolnoma nesposobna". Če bo Janković zagotovil 46 glasov, potem naj ga predsednik države tudi predlaga za mandatarja, v tem primeru pa bo imel tudi podporo DeSUS, je še povedal Erjavec.

Obljubo Jankovića, da ima tri glasove poslancev Liste Virant, pa predsednik te liste vidi kot izigravanje političnih partnerjev. "Če je to način, kako se želi priti do vlade in če bi to bil način vladanja v prihodnjih štirih letih, potem hvala lepa," je dodal.

Tudi Janša je opozoril, da so tisti, ki so hoteli oblast, to želeli narediti na način politične korupcije. "Včeraj so se hvalili, da so pridobili glasove, ne da bi povedali, kdo je to in koliko je to pravzaprav stalo," je izpostavil. Po njegovih besedah se namreč v Sloveniji poskuša postaviti izvršilna oblast na način nekega podtalnega delovanja, ki pod vprašaj postavlja temelje parlamentarne demokracije v Sloveniji.

Janša je v oddaji tudi potrdil, da je s predsedniki NSi, SLS in Liste Virant DeSUS in SD poslal svoj osnutek koalicijske pogodbe. Kot je dejal, je njihova ambicija oblikovati čim širšo koalicijo, vsaj tako koalicijo, ki je izvolila predsednika državnega zbora, "če bi se temu pridružili še v SD, pa bi bilo idealno".

Hkrati je Janša dodal, da oni ne nagovarjajo ljudi, da prestopijo k njim, saj da se takih igric ne gredo. Na ugibanja, da ga predsednik Türk za mandatarja morda ne bi predlagal zaradi dokumentov o bombnem napadu v Velikovcu, pa je Janša odgovoril, da če bi bila osebna zamera razlog, da bo Slovenija še en mesec čakala na vlado ali šla na predčasne volitve, "ne ve, kakšnega predsednika imamo". Pripravljenost na sodelovanje v desnosredinski koaliciji so ob tem izrazili še Novakova, Virant in predsednik SLS Radovan Žerjav.

SDS: Čas zahteva pretehtane odločitve, brez popravnih izpitov

SDS je strankama SD in DeSUS popoldne okoli 16. ure poslala predlog koalicijske pogodbe o sodelovanje v desnosredinski vladi, so za STA potrdili v stranki. Danes se je v Ljubljani sicer sestal izvršilni odbor SDS, po katerem je stranka v izjavi za javnost poudarila, da čas zahteva pretehtane odločitve, "brez popravnih izpitov".

Izvršilni odbor SDS v izjavi za javnost ocenjuje, da je ravnanje SDS, Liste Virant, SLS in NSi, "ki so uspele na ravni pogajalcev in predsednikov strank usklajeno koalicijsko pogodbo ponuditi v nadaljnje usklajevanje tudi strankama DeSUS in SD, tisto odgovorno dejanje, ki ga v teh razmerah terjajo razmere v državi".

V SDS, kot navajajo, spoštuje težo odločitev obeh strank in nanjo ne želijo vplivati. Poudarjajo pa, da "zahtevnost časa in težki izzivi, ki so pred Slovenijo, terjajo pretehtane odločitve v realnem času, brez popravnih izpitov in brez zavržnega dejanja iskanja in kupovanja poslanskih glasov ali tako imenovanih tretjih poti in tretjih oseb".

Ob tem ponavljajo, da je SDS skupaj s podpisnicami predloga pogodbe "odločena, da bo prevzemala odgovornost samo v primeru, če bo pred vlaganjem kandidatur podpisana zavezujoča koalicijska pogodba, ki bo omogočala večinsko koalicijo in trdno vlado".

Zahteve strank za vstop v desnosredinsko vlado

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je glede pogajanj o desnosredinski vladi za Kanala A danes dejal, da bi stranka v morebitni desnosredinski vladi želela obdržati mesto predsednika DZ. Zahtevajo tudi finančno in pravosodno ministrstvo ter ali mesto predsednika državnega zbora ali notranje ministrstvo, pa tudi ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb in umik države iz gospodarstva.

V SLS po besedah njenega predsednika Radovana Žerjava kakšnih posebnih zahtev do zdaj niso imeli, saj so se osredotočili predvsem na vsebino. "Vse ostalo pa je še odprto," je dejal. Predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da bi jih zanimal resor Slovencev po svetu, vsekakor pa, da bi "imeli kakšno državotvorno ministrstvo".

Po poročanju omenjene televizije naj v DeSUS ne bi bilo večjih težav glede sodelovanja v desnosredinski vladi, medtem ko v SD "neuradno to sodelovanje izključujejo še vnaprej". Prav tako naj bi po poročanju televizije tudi že padla odločitev, da Zoran Janković ne bo ponovno kandidiral za ljubljanskega župana in da bo ostal poslanec. Do naslednjih volitev naj bi tako gradil infrastrukturo stranke.

Pop TV pa je poročala, da Erjavec ni preveč navdušen nad tem, da bi vlado vodil Janša, zato naj bi si zavzemal za t. i. tretjega človeka.

V SLS pripravljeni na pogovore, a pod pogojem

V SLS so se še naprej pripravljeni pogovarjali o vstopu v desnosredinsko koalicijo, a te po besedah Žerjava ne bo, če se ji ne bodo pridružili v DeSUS ali SD. Obema strankama so danes poslali vabilo na pogajanja, je pojasnil Žerjav, ki je povedal tudi, da se v ponedeljek sestanejo s predsednikom države Danilom Türkom.

Glede na to, da so stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi že parafirale koalicijsko pogodbo, so se v SLS še najprej pripravljeni pogovarjati o vstopu v desnosredinsko koalicijo, je med današnjo sejo izvršilnega odbora SLS dejal Žerjav. A pogoj za oblikovanje takšne koalicije je, da se ji pridruži še katera od drugih strank, torej DeSUS ali SD.

Obema strankama so danes poslali povabilo za pogajanja o delno usklajeni koalicijski pogodbi, ki pa je v tem primeru po Žerjavovih besedah "popolnoma odprta". V štirih desnosredinskih strankah tako zdaj čakajo na odziv predsednikov SD in DeSUS, Boruta Pahorja in Karla Erjavca, Žerjav pa verjame, da bosta na pobudo odgovorila relativno hitro, v petek ali soboto. O tem, kakšne so možnosti, da DeSUS vstopi v to koalicijo, Žerjav ni želel špekulirati.

Brez DeSUS ali SD po njegovem mnenju desnosredinske koalicije ne bo, prav tako Žerjav ocenjuje, da v takšnem primeru predsednik SDS Janez Janša ne bi kandidiral za mandatarja. Vlade se namreč ne da sestavljati na silo in "prisilno privesti koga v koalicijo", še pravi Žerjav.

Predsednik SLS tudi ne vidi več veliko možnosti za tretjega mandatarskega kandidata oziroma da bi "koga pobrali s ceste in ga postavili za predsednika vlade, pa kakršna koli renomirana oseba bi to bila". Možnosti sta tako po njegovi oceni le dve: Zoran Janković in Janez Janša.

Stranka SD ne bo predlagala kandidata za mandatarja

Sicer je vodstvo stranke SD danes sklenilo, da stranka ne bo predlagala kandidata za mandatarja, o podpori kateremu drugemu kandidatu pa se po besedah podpredsednika Patricka Vlačiča nimajo kaj odločati, ker uradnega predloga še ni.

Podpredsednik SD Miran Potrč je pred začetkom današnjega srečanja vodstva stranke dejal, da so se včeraj desnosredinske stranke potrudile, da državni zbor ne bi mogel izbrati mandatarja v skladu z večinsko voljo volivcev. Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan pa je opozoril, da operativno vlado potrebujemo čim prej. Dušan Kumer se je ostro odzval na sredino ravnanje desnosredinskih strank in ga označil za presedan. "Gre za unikum. Ko predsednik parlamenta prepove poslancem, da glasujejo, je nekaj v državi hudo narobe," meni, Kumer.

Na vprašanje, ali bi SD šla v koalicijska pogajanja s SDS, je Kumer odgovoril, da glede na to, da naj bi bila ta koalicijska pogodba že usklajena, bo tisti, ki bo zraven prišel, samo pridružen član in ne enakopraven koalicijski partner. Na vprašanje, ali bi podprl Janšo za mandatarja, pa odgovarja z vprašanjem: "Zakaj Janša ni podprl Jankovića"? Vodja poslanske skupine SD Veber je sicer danes potrdil, da so si poslanci SD na včerajšnjem glasovanju v DZ pokazali, kako so glasovali.

Türk in Virant o nadaljnjih postopkih za oblikovanje vlade

Türk je danes sprejel predsednika državnega zbora Viranta. Pogovarjala sta se o nadaljnjih postopkih, ki so potrebni za oblikovanje vlade, so sporočili iz urada predsednika republike. Več o vsebini pogovora v uradu predsednika republike niso želeli povedati.

Predsednik republike ima 14 dni časa, da po posvetovanjih s parlamentarnimi strankami predlaga drugega kandidata za mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.