Tudi v kandidaturo za predsednika vlade se bo spustil šele, ko bo pogodba podpisana in bo za njo stala trdna večina vsaj 50 poslancev. Po Janševem prepričanju bo to zadnji resen poskus oblikovanja vlade, sicer bodo nove volitve neizbežne, saj si Slovenija v položaju, v kakršnem je, ne sme privoščiti manjšinske vlade, ki bi jo morebiti prinesel tretji krog volitev mandatarja. Volitve tudi verjetno ne bi prinesle bistveno drugačnega izida, zato bo treba oživiti razprave o uvedbi večinskega sistema, s katerim bi nadomestili izkrivljen proporcionalni sistem in zagotovili večjo politično stabilnost v državi.

Gregor Virant, predsednik Državljanske liste in državnega zbora

Toliko manipulacij je bilo v zraku, da nikomur ni bilo nič jasno. Nad temi dogodki sem precej zgrožen. Sklep, ki sem ga potegnil, je, da se bom zavzel za spremembo ustave in za javna glasovanja. Poslanci naše poslanske skupine so se za to, da ne bi glasovali, zavzeli sami, da bi zavarovali lastno integriteto. Veliko jih je padlo pod sum politične korupcije. Govorilo se je o tem, da je zagotovljenih 46 oziroma 48 glasov. Objavljeni so bili njihova imena in obrazi. Če želi kdo iz katere koli poslanske skupine podpreti mandatarja v nasprotju s sklepi stranke, ima do tega vso pravico. Poslanec je predstavnik ljudstva in glasuje svobodno, ampak prav je, da oznani svoje ravnanje, ne pa da se igramo nekakšne podtalne igrice. Tega v DZ ne sme biti.

Janko Veber, vodja poslanske skupine SD

Za poslansko skupino SD lahko odločno zatrdim, da smo prispevali vse glasove v podporo predlaganemu mandatarju. Na izrecno željo predsednika Boruta Pahorja lahko povem, da sem osebno videl njegovo glasovanje za Jankovića. Zavedamo se, da je situacija izjemno resna, saj Slovenija še nima vlade s polnimi pooblastili, zato to terja tudi pri SD temeljit razmislek, kako ravnati naprej. Slovenija ne more delovati v takšnih razmerah, ker nam takšno stanje ne koristi niti na zunanjepolitičnem niti na notranjepolitičnem področju.

Gašpar Gašpar Mišič, poslanec Pozitivne Slovenije

Ker je tajno glasovanje, bi bilo pravilno, da se vsi udeležijo glasovanja. To, kar se je zgodilo, je zelo nerodno, v poslanski skupini bomo razmislili, kako naprej, saj se lahko še marsikaj zgodi. Pred glasovanjem sem napovedal, da imamo skupaj z manjšinskima poslancema zagotovljenih 48 glasov. O imenih ne želim govoriti, saj bi lahko prišlo do novega glasovanja. Ti trije so se celo sami ponudili, da bodo dali glas za našega mandatarskega kandidata. Nobenega nismo klicali. O prestopih v našo skupino se pa nismo pogovarjali. Da je dobil Janković 42 od predvidenih 44 glasov, ne morem komentirati, saj moram glasovanje najprej prespati.

Ljudmila Novak, predsednica NSi

Za Novo Slovenijo se je vedelo, kako bi glasovala. Da pa bi zavrgli vse sume, naša poslanska skupina na koncu ni glasovala. Če predsednik države ne bo podelil mandata Janezu Janši, lahko to storijo tudi poslanci. Kot kaže rezultat glasovanja, vsi niso glasovali tako, kot so obljubili. Da glasujejo po svoji vesti in prepričanju, je pravica vsakega poslanca.

Radovan Žerjav, predsednik SLS

To glasovanje zagotovo ne predstavlja konca sveta. V SLS smo se odločili, da glasovnic ne oddamo. Pritisk, predvsem medijev, na naše poslance po tistem, ko je bilo povedano, da sta 45. in 46. glas zagotovljena, je bil prevelik. S tem smo želeli doseči, da bi bilo glasovanje o mandatarju transparentno in brez trohice suma, da bi kdo ravnal drugače, kot smo se dogovorili. To je bila enotna želja naših poslancev.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je včeraj za STA zatrdil, da je vseh šest njihovih poslancev sledilo sklepu izvršnega odbora stranke, da DeSUS podpre Jankovića za mandatarja. Poudaril je, da si ne morejo več privoščiti, da bi poslanci glasovali o kandidatu za mandatarja, ki ne bi imel zagotovljene podpore. Zato si tudi želi, da bi Janković ob morebitnem drugem krogu glasovanja jasno povedal, katera dva poslanca bosta predstavljala 45. in 46. glas.