Pituralke so skoraj utonile v pozabo, nove sorte so jih nekako izrinile, a sladokusci so vzeli zadevo v svoje roke in v Goriških brdih se že desetletje trudijo obuditi to imenitno sorto hrušk. Dandanes jih že lahko kupite v večjih veleblagovnicah ali neposredno pri pridelovalcih. Zanje je značilno, da jih sveže obrane jedo samo najbolj trmasti, saj imajo grobo zrnato strukturo, bolj malo okusa in so trde. Svoje čare razvijejo šele z medenjem v hladni shrambi, kjer prezimijo do sredine marca, najslajše pa so pečene, zlasti v krušni peči, kdor ima ta luksuz, ali kuhane v sladki vodi (glej recept).

V krajih, kjer so pituralke doma, jih tradicionalno pripravljajo tudi kuhane v vinu in sladkorju s kostanjem, klinčki in cimetom, včasih jih še vroče postrežejo z raztopljeno čokolado, iz njih pa pripravljajo tudi sok in marmelado. Poznamo tudi sušene ali kandirane, imenitno pa se izkažejo še v obliki sadne omake za k rdečemu mesu, tudi divjačini.

Kakorkoli jih boste pripravili, jih bodo morebitni gostje gotovo občudovali.

Vroče pituralke v sladki omaki

Potrebujemo 1 kg hrušk pituralk, 200 g rjavega trsnega sladkorja (lahko tudi manj, a bo omaka redkejša), 1 strok vanilje ali vaniljev sladkor, rum ali vino po okusu, košček masla, sladkor v prahu za posip.

Hruške očistimo in cele zložimo v primerno posodo ali pekač s peclji navzgor. Izberemo takšno posodo, da ima v njej vsaka hruška ravno dovolj prostora, da stoji na dnu. Hruške posujemo z rjavim sladkorjem. Vaniljev strok vzdolžno razpolovimo in iz njega z nožem postrgamo črno in lepljivo vsebino ter jo dodamo hruškam. Vse skupaj do treh četrtin zalijemo z vodo in dodamo košček masla (po želji), za izboljšanje okusa pa tudi malo ruma ali vina. Nekateri dodajo še cimet, klinčke, ampak to je skoraj škoda, saj s tem zameglijo krasni okus hruške. Pristavimo na štedilnik ali porinemo v pečico in pri srednji temperaturi počasi kuhamo, dokler voda ne izpari in ostane le še sirupasta sladkorna omaka (pazimo, da se ne prismodi). Hruške bodo takrat ravno prav mehke, da jih je mogoče krhati z desertno žličko.

Vroče hruške zložimo na krožnik in prelijemo s sladkim sokom, ki je ostal na dnu posode. Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu in ponudimo kot sladico. Morda s kozarčkom konjaka.

Več receptov najdete tukaj.