Varnostni direktor pri Fifi, Avstralec Chris Eaton, je dejal, da bo Fifa zaščitila vse tiste, ki bodo kršitve in kršitelje prijavili na za to določeno telefonsko številko. Ta bo "zaživela" prihodnji mesec. "Igralci so v strahu v mnogih državah. Če bodo prijavili sporna dejanja in dali uporabne informacije, potem bodo zaščiteni. To so mi pri Fifi zagotovili," pravi Eaton.

Eaton pravi, da ima Fifa le "ustne" dokaze o tem, da so igralce, ki so hoteli spregovoriti o korupciji, ubile kriminalne združbe, ki so želele zaščititi svoj več milijard dolarjev vreden posel, in pozorno spremlja poročila z vsega sveta o tovrstnih ustrahovanjih.

Nekdanji uslužbenec Interpola in detektiv še pravi, da je uspešnost te Fifine kampanje proti prirejanju izidov odvisna od igralcev, sodnikov in drugih, ki bi prijavljali poskuse podkupovanja. Telefonska linija in spletna stran, ki bosta delovali neodvisno od Fife, bosta za pomoč ljudem od 1. februarja do konca leta na voljo v 180 jezikih. Fifa bo tistim, ki bodo v prvih treh mesecih prijavili kriminalna dejanja, v katera so tudi sami vpleteni, ponudila oprostitev kaznivih dejanj.

Eaton in člani njegove preiskovalne skupine, ki ima sedeže v Londonu, Kolumbiji, Maleziji in Jordaniji, so le v lanskem letu prepotovali 60 držav, ko so spremljali sled, povezano z azijskimi ilegalnimi združbami. Fifa sicer ocenjuje, da tovrstni kriminalci s prirejanjem izidov v vseh športih letno zaslužijo med pet milijard in 15 milijard dolarjev.