Za stečaj podjetja, ki je še v letu 2010 ustvarilo okrog 29 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in imelo več kot sto zaposlenih, je kriva zlasti izguba srbske hčerinske družbe Hipol Ođaci. Kot smo poročali, jim jo je tamkajšnja agencija za privatizacijo zaradi kršenja kupoprodajne pogodbe iz leta 2006 odvzela. Orka je morala zato odpisati tri milijone evrov vredno naložbo, izguba pa je zaradi prepletenosti medsebojnih poslov (poroštva) udarila tudi po drugih družbah v skupini. Po bilancah podjetja, ki ga je lastniško obvladoval Groga Čenčič, tudi direktor, je udarila še ena naložba v Srbiji - beograjska družba FPM Beograf. Ta je predlani ustvarila skoraj deset milijonov evrov izgube, za nameček pa je Orki ostala dolžna tudi 3,5 milijona evrov.

Ker je Orki zaradi izgubljenih sredstev v Srbiji kronično primanjkovalo denarja, obenem pa ni bila sposobna zagotavljati pozitivnih denarnih tokov iz poslovanja, vodstvu ni ostalo drugega, kot da vloži predlog za začetek stečaja. Takrat je ocenilo tudi, da obveznosti podjetja "le" za okrog deset milijonov evrov presegajo njegovo premoženje. Vseeno je stečajni upravitelj Harald Karner po izvedenih cenitvah ugotovil, da je v Orki kar 20-milijonska "luknja", na drugi strani pa je ocenil, da bi s prodajo nepremičnin, opreme, zalog in terjatev iztržili največ sedem milijonov evrov. Terjatve do povezanih oseb (hčera po jugovzhodni Evropi) so bile namreč znatno oslabljene.

Vsa zemljišča in zgradbe, vredne okoli tri milijone evrov, so zastavljeni pri bankah SKB, ki od Orke zahteva plačilo 1,3 milijona evrov, in NLB, ki ima za slabih 12 milijonov evrov terjatev. Pri slednjem znesku dobrih pet milijonov evrov predstavlja pogojna terjatev, ki pa se nanaša na devizno posojilo, sklenjeno z neimenovanim nerezidentom. Če ta ne bi vrnil denarja, bi NLB zasegla več obratov in skladišč v Ođacih v Srbiji. Precej slabše kaže Abanki, ki ima za 11,2 milijona evrov terjatev. Iz dostopnih dokumentov je razvidno, da je manjši del zavarovan s terjatvami do dobaviteljev, velika večina pa s terjatvami do srbske hčere Orka - Hemija. Opozorimo, da je Karner omenjene terjatve slabil za 90 odstotkov.

Okoli 824.000 evrov propadlo podjetje dolguje tudi banki Unicredit, a ima ta terjatev zavarovano z ločitveno pravico na blagovnih znamkah Luna in Argo. Država je medtem priglasila 642.000 evrov visok znesek. Kolikšno poplačilo, če sploh kakšno, si lahko obeta na desetine upnikov s skupno več kot 30 milijoni terjatev, ni znano, bodo pa stečajno maso poleg stroškov postopka v višini dobrega pol milijona evrov zmanjšale tudi prednostne terjatve, ki jih je za 817.000 evrov.

tomaz.modic@dnevnik.si