Vzpon na Alpe Cermis, ki sta jo kot kralj in kraljica najtežje tekaške preizkušnje že tretjič zmagovito zaključila Dario Cologna in Justyna Kowalczyk, je Kranjčanka opravila z 19. časom dneva in tako z dobrim vtisom zapustila dolino Fiemme.

S 35. mestom v skupnem seštevku je sicer zaostala za skupnimi pričakovanji. Za trideseterico je zaostala 46 sekund. "Dveh minut in več se pač na eni tekmi ni dalo nadoknaditi," je pripomnila na velik zaostanek, ki si ga je nabrala predvsem v etapah s klasično tehniko, kjer je imela velike težave s smučmi. V dolino Fiemme je prišla s skoraj triminutnim zaostankom. V soboto je na progi bližnjega svetovnega prvenstva, kjer je traso na novo zabelil projektant Uroš Ponikvar, v skupinskem startu v klasiki s 33. mestom točke svetovnega pokala izgubila v finišu. Dvajseterico je zgrešila za dvajset sekund. "V prvem krogu sem padla in porabila kar nekaj moči, da sem ujela skupino. Na koncu me je zmanjkalo, morda prav zato. Spoznala sem, da na tej 'slovenski' trasi potrebujem predvsem trening smuka, da izgubim strah," je spoznala edina slovenska predstavnica.

Švicar Dario Cologna je že na sobotni "dvajsetki" ohranil prednost debele minute pred Northugom ter tako v zaključnih devetih kilometrih z vzponom na Alpe Cermis ni trepetal pred zasledovalci. Kljub 16. času dneva so ga v koridorju navijači kot na kolesarskem Giru ponesli do tretje zmage. "Vedno je lepo zmagati," se je veselil Švicar. "Ko sem slavil prvič, je bilo presenečenje za vse, zato je bilo nekaj posebnega. Zdaj pa že vem, da je treba biti več kot deset dni dober, dobro obnoviti moči čez noč ter imeti potem še dovolj moči za zaključni hrib. Zelo je strm. Pomagal sem si s taktiko, da sem bil hiter v prvem delu in potem lahko nadziral dirko," se je razgovoril Cologna, ki ne pozabi vedno pohvaliti pomoči ekipe, posebno servisa z Gianluco Marcolinijem, je bila letos še posebej na preizkušnji. Ob pomoči Kanadčana Devona Kershawa, ki mu je pomagal narekovati ritem v ravninskem delu, pripravljenim za maraton Marcialonga, je Šved Marcus Hellner sredi klanca s 425 metri višinske razlike ujel največjega rivala Pettra Northuga. "To je zame kot zmaga. Po smoli s smučmi v nekaj etapah sem se nadejal, da bi morda ujel Pettra na hribu. Ko sem ga videl, sem naredil vse," se je razgovoril Marcus Hellner, ki je dosegel tretji čas dneva, sekundo za Rusom Legkovom in Francozom Manificatom. Viking je Kanadčanu še ubežal. "Poskušal sem iti v ofenzivo, da bi videl, kaj telo prenese, pa je reklo stop. Tour ne dovoli, da bi imel slabe tekme," je kislega obraza pristavil Petter Northug. Priznal je, da zaradi izčrpanosti ni vedel, kdaj je prečkal ciljno črto. Tako kot Marit Björgen je naskakoval doslej še edino nedoseženo veliko lovoriko. Justyna Kowalczyk, ki je razmerje obrnila že s sobotno zmago, je bila v lovu na tretjo zmago pričakovano premočna. Björgnovi, ki jo je po uvodnem kilometru še ujela, je Poljakinja ušla v najstrmejšem delu, pri hoji, kjer je imela tudi močnejšo podporo navijačev za veliki trojček. "V cilju sem ostala na nogah samo zaradi ponosa in močnega karakterja. Bila sem do konca izčrpana," je zadnjo postajo tekaškega križevega pota opisala Justyna Kowalczyk. "Moram se sprijazniti, da sem bila pretepena. Bil je trd boj, bila je boljša. Nisem še izgubila upanja, da zmagam," se je sprijaznila Marit Björgen.