Po tem, ko naj bi Zevsov tempelj v Agrigentu pritegnil zanimanje Prokorova, je Zambuto takoj naredil korak, da to idejo zatre že v kali, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Zevsovega templja ne bi prodal niti za 40 milijard evrov, kolikor premier Mario Monti potrebuje, da reši italijansko finančno krizo," je dejal Zambuto, pri čemer se je navezal na varčevalni paket, ki ga je Monti v začetku decembra predstavil poslancem, italijanski senat pa ga je potrdil 22. decembra lani. Z njim želi vlada v triletnem obdobju privarčevati dodatnih 30 milijard evrov.

"Preprosto si ni mogoče zamisliti, da bi milijarder lahko kupil zgodovinske stavbe in jih dal prenesti v svojo državo," je še dejal Zambuto. Kot je dodal, je mesto sicer zelo zainteresirano, da bi pritegnilo tuje investitorje, ki bi vložili sredstva v obnovo spomenikov, vpisanih na seznam kulturne dediščine organizacije Unesco.

Po njegovih besedah je nekaj popolnoma drugega, če se pogovarjajo o sponzoriranju obnove ali vzdrževanja templjev in svetišč v Dolini templjev. Temu, kot pravi, ne nasprotuje. Sedem dorskih templjev v Agrigentu, ki večinoma datirajo v 5. stoletje pr.n.št., predstavlja ostanek stare slave Magne Graecie, zveze grških mest na območju južne Italije.

Samo ime Dolina templjev je sicer zavajajoče, saj svetišča stojijo na grebenu na obrobju mesteca Agrigento.