Že v kvalifikacijah je bilo slutiti norveško slavje. Najhitrejša je bila Bjoergnova, ki se je v vseh odločilnih bojih pomerila s Kowalczykovo. Ta je bila v kvalifikacijah 11. Fabjanova je bila v kvalifikacijah šesta in z odličnim tekom zmagala v tretji četrtfinalni skupini, izvrsten nastop pa je ponovila z zmago tudi v drugem polfinalu. Znova je dobro izkoriščala drsnost smuči, ki so jih serviserji dobro pripravili. Besničanka je imela ob progi tudi podporo domačih navijačev.

V finalu so nastopile ta čas najboljše sprinterke na svetu in od starta krenile na vso moč. Na začetku je vodstvo prevzela Norvežanka Marthe Kristoffersen, Fabjanova pa je tekla na petem mestu. Kowalczykova je napadla v prvem vzponu, najboljša slovenska tekačica pa se je borila za peto mesto z Nemko Denise Herrmann. Fabjanova se je pobrala do drugega vzpona, v katerem je napredovala na četrto mesto. V zadnji spust je najbolje prišla Bjoergnova, ki je ni mogla presenetiti nobena tekmica.

V skupni razvrstitvi toura vodi Kowalczykova, ki ima le 4,8 sekunde prednosti pred Bjoergnovo. Tretja, Norvežanka Therese Johaug, zaostaja že 2:26,9 minute. Fabjanova je 43. (+9:25,1).

"Bilo je res težko. Za seboj imamo že veliko tekem in se pozna utrujenost. V finalu mi je pobralo malo moči, ampak sem skušala dati iz sebe zadnje atome moči, kar je zadostovalo za peto mesto," je neposredno po nastopu dejala Vesna Fabjan, za katero se je turneja končala. Odslej se bo pripravljala na sprinterski tekmi v Milanu, ki bosta 14. in 15. januarja.

Alenki Čebašek je do novih točk zmanjkalo le osem stotink sekunde, prav tako je bil to tudi zanjo zadnji nastop na touru. V četrtkovem teku na 15 km prosto bo od Slovenk nastopila le Jezerškova, po tekmi pa se bo vodstvo reprezentance odločilo, ali je smiselno, da Kranjčanka nastopi še na zadnjih dveh preizkušnjah v dolini Fiemme.

"Mogoče je za odtenek slabše, kot smo pričakovali. Vedeli smo, da bomo najmočnejši v sprinterskih preizkušnjah. Edina tekma, kjer nam je lahko žal, je včerajšnja tekma v klasiki, kjer smo imeli smolo z materialom in so tekmovalke ceno plačale s slabimi rezultati. Mogoče bi kakšna točka več prav prišla, ampak dejstvo je, da smo nekje v okviru pričakovanj," je okvirno oceno slovenskih nastopov na touru, ki se za naš tabor praktično končuje, dal vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer.

Dodal je, da pa je zadovoljen, ker so v sprinterskih preizkušnjah med najboljšimi. "Tudi današnja tekma je pokazala, da smo se vsaj v sprinterskih preizkušnjah sposobni uvrščati v vrh, in upam, da bo takšnih rezultatov vedno več. Fabjanova očitno stopnjuje formo od Davosa, od tistega polfinala naprej, pa prek Rogle, ko je za las zgrešila finale, in pa prek današnjega finala. Upam, da se bo to še malo stopnjevalo, ampak v grobem smo lahko zadovoljni, pa čeprav je bilo nekaj slabših rezultatov od pričakovanih," je zaključil Gracer.

V moški konkurenci, kjer slovenskih predstavnikov ni, je danes slavil Rus Nikolaj Morilov pred Norvežanom Pettrom Northugom in Švicarjem Dariom Cologno. Na touru skupno še vedno vodi Cologna, ki ima po šestih od devetih preizkušenj 13,5 sekunde prednosti pred Northugom in 1:28,2 minute pred Rusom Aleksandrom Legkovom.