Če bi v sveže zasneženi vasici sredi Pusterške doline, kjer se dolina cepi proti Cortini, merili izkupiček Vesne Fabjan (51. mesto), Alenke Čebašek (46. mesto) in Barbare Jezeršek (60. mesto) po 3,3 kilometra dolgi preizkušnji na čas v klasičnem slogu, potem bi res lahko razmišljali o mali katastrofi Karantank. Če je najmlajša lahko še najbolj upravičeno tožila nad utrujenostjo, slabim počutjem, napornim ritmom, slabo izbranimi smučmi, v cilju pa pripomnila, da je to njen "limit, ki ga lahko vzdrži", pa je bila vseeno najhitrejša med slovensko trojko, z zaostankom ene minute in 12 sekund za junakinjo pete etape Marit Bjoergen, potem je očitno, da je bilo nekaj čudnega na stadionu družine Santer/Bjoerndalen.

Po mnenju tekačic so se v slovenskem taboru še enkrat ujeli v popoldansko past vremenskih sprememb. Vesna Fabjan je denimo izbrala smuči s posebno mikro strukturo, ki so tovarniško pripravljene za klasiko brez mazanja, za razmere v novozapadlem snegu z najbolj kritično temperaturo okoli ledišča. "V klanec je bil tokrat za razliko od Oberstdorfa oprijem pod nogo prehud, smučka je cukala, zavirala," je opisala Fabjanova. Zanimivo, ob tem je bila med najhitrejšimi v zadnjem kilometru, ko se je trasa večinoma spuščala! "Ujela me je Japonka Ishida, ki je startala pol minute za mano. Poskušala sem ji na vse načine slediti," je pojasnila delček (ne)logike z njenimi vmesnimi časi. Še bolj ekstremni so bili časi Barbare Jezeršek, ki je bila že v prvem delu daleč zadnja. Njej so smuči pripravili z mažo za oprijem, padla pa je v drug ekstrem. "Volodja je rekel, da sem imela vrhunski ritem, odlično tehniko, oprijem pa slab. Osebno sem bila 'navita', da bi morala biti med prvimi tridesetimi. Ne vem, kaj naj drugega rečem. Smuči smo testirali eno uro pred tekmo, potem se je očitno preveč ohladilo. Mogoče bi morali imeti rezervni načrt. Dobro, da imamo zdaj dve 'skejt' tekmi," se je tolažila Jezerškova, ki zagotovo potrebuje nekaj vzpodbude, sicer bo edina, ki bo v nedeljo plezala na Alpe Cermis, le Petra Majdič.

Za Vesno Fabjan, trenutno 12. v razvrstitvi sprinta TdS, in tudi Alenko Čebašek bo to dan D. Vrhunec Toura. Da bo pomembno takoj pozabiti 3. januar in se še bolj zbrati, Fabjanova še kako dobro ve. "Najprej upam, da se trije čudni vremenski dnevi, kolikor jih je že bilo na Touru, ne bodo še enkrat ponovili," upa najprej. "Na drsalni sprint čakam cel Tour. Poskušam se že zdaj zvečer čim bolj zbrati, da ne bom metala energije stran," opisuje. Je mogoče na kvalifikacijah pripravljena tvegati in teči z nekaj rezerve, potem pa na polno napasti z malce slabšega izhodišča? "O tem sem že razmišljala. Vseeno ne upam tvegati s tako loterijo. Kvalifikacije imajo prevelik vpliv na izbor izločilnih skupin in tudi na končno uvrstitev. Mogoče, če bi bilo počutje na ogrevanju res odlično. In nadejam se, da me bodo vzdignili tudi moji navijači, ki so se napovedali res v velikem številu," je optimistka. Pred odhodom na Tour je napovedala, da želi več kot na Rogli. Bila je sedma.