“Bil sem navadna rit, pravi izmeček in totalno obseden norec oziroma retardiran psihopat. Bil sem velik kup dreka, pravi kur*** sin! Mislil sem, da sem kralj sveta,“ je z izjavo o sebi šokiral “železni Mike“.

Tyson je leta 1986 z dvajsetimi leti postal najmlajši svetovni boksarski prvak v težki kategoriji po verzijah WBC, WBA in IBF. V karieri je na 58 dvobojih 50-krat zmagal, od tega 44-krat z nokavtom. Prehitra slava in denar pa sta vodila v njegov propad, saj je Tyson nase opozarjal z večinoma negativnimi stvarmi. Najprej je moral za tri leta v zapor zaradi posilstva, nato še za tri mesece zaradi fizičnega napada, ves čas pa je imel težave z alkoholom in drogami. Da se mu je zmešalo, je pokazal tudi v ringu, ko je leta 1997 je odgriznil del ušesa Evanderju Holyfieldu.

Kariero je neslavno končal leta 2005, dve leti po razglašenem osebnem stečaju s 27 milijoni dolarjev minusa na bančnem računu.

"Nisem si mislil, da bom dočakal 30. rojstni dan."

“Nikoli več ne bo boksarja, ki bi pojedel toliko tablet, kot sem jih jaz. Nikoli si nisem mislil, da bom dočakal trideseti rojstni dan. Lahko sem srečen, da sem danes še živ. Od boksa sem preprosto ponorel,“ je priznal Tyson.

Nekdanji svetovni prvak danes živi nedaleč od Las Vegasa s svojo tretjo ženo Lakiho in dvema otrokoma iz njunega zakona. Skupno ima Tyson sicer kar osem otrok s štirimi različnimi ženskami, za katere pa si želi, da bi ga videli v dobri luči in kot dobrega očeta. “Sedaj želim biti samo dober oče. Najpomembnejše je, da imajo moji otroci dobro mnenje o meni, če ga že sam nimam. Vedno ko se pogledam v ogledalo, namreč vidim svinjo!“

Mike je danes očitno našel notranji mir. Začel je vzgajati posebno vrsto golobov, saj je odkril, da ga ptice izjemno pomirjajo. Preizkusil pa se je tudi v Hollywoodu, kjer je nastopil v obeh delih filmske uspešnice The Hangover (Prekrokana noč).

"Danes sem čisto nasprotje."

“Danes ne pijem, ne kadim in se ne drogiram. Ne jem mesa ali kakšne druge hrane živalskega izvora, kot so mleko, mlečni izdelki in jajca. Jem predvsem jagodičje, paradižnikovo juho in pijem kamilični čaj. Sedaj tehtam okroglih 100 kilogramov, čeprav sem jih imel še dve leti nazaj 160, kar je bilo zares odvratno. Danes sem totalno nasprotje tistemu, kar sem bil še nedolgo tega,“ je zaključil prenovljeni Mike Tyson.