Le nekaj ur po začetku 33. izvedbe relija Dakar je karavano pretresla novica o smrtni žrtvi. Jorge Martinez Boero je na prvi etapi doživel srčni infarkt in padel, med prevozom v bolnišnico pa je umrl. Po podatkih prirediteljev se je nesreča zgodila na 55. kilometru uvodne etape med krajema Las Grutas in Energia. Zdravniško osebje je bilo po petih minutah pri motociklistu, vendar je bilo klub temu prepozno. Boero je na reliju nastopil drugič, lani je po štirih etapah odstopil.

Do sedaj že 61 smrtnih žrtev

"Dirkač je doživel srčni zastoj in je nato padel. Naša medicinska ekipa mu je pomagala v petih minutah, toda kljub prizadevanjem tekmovalca nismo mogli rešiti. Prireditelji dirke izražamo globoko sožalje njegovim svojcem in prijateljem," se je glasilo uradno sporočilo prirediteljev dirke. Doslej je na vseh relijih Dakar, v Južni Ameriki tekmovanje poteka četrtič, umrlo 61 udeležencev tekmovanja ali gledalcev, med aktivnimi udeleženci pa je bil Argentinec 21. smrtna žrtev.

Stanovnik na 29. mestu

Po tekmovalni plati sta reli najbolje začela Rus Leonid Novicki med avtomobilisti in Čilenec Francisco Lopez med motociklisti. Novicki je s sovoznikom Andreasom Schulzem poskrbel za prvi uspeh favoriziranega moštva X-ride, z drugim in tretjim mestom sta ga dopolnila še Poljak Krzysztof Holowczyc in Francoz Stephane Peterhansel. Slabše je šlo branilcu naslova Katarcu Nasserju Al-Attiyahu: zaradi okvare motorja so mu morali že na prvi etapi pomagati sotekmovalci iz ekipe in si je že takoj privozil deset minut zaostanka. Pri motociklistih je drugi na cilj pripeljal branilec naslova Marc Coma s 14 sekundami zaostanka, tretji domačin Javier Pizzolito je imel 27 sekund zaostanka. Stanovnik je na cilj pripeljal na 29. mestu, s štirimi minutami in devetimi sekundami.

Na startu današnje etape in relija je bilo v Mar del Plati 433 dirkalnikov, v prvi etapi pa so morali prevoziti 57 kilometrov hitrostne preizkušnje in še 763 kilometrov transferja.