Začela ga je kot 22. Preskoka med trideseterico v zasledovalni tekmi po zaostankih s prvega dne ni zmogla narediti niti maratonka Barbara Jezeršek (41. mesto): "Tekma je bila prava burka, čuden dan s preobrati, izredno težko za vse. Borila sem se do konca, a je bilo vse drugače kot na Rogli. No, nič še ni izgubljeno, le motivacije ne smem izgubiti," se je bodrila. Blejki Alenka Čebašek in Katja Višnar sta zdrsnili celo na rep kolone. Slovenska četverica je plačala kar hud davek vremenskim razmeram, predvsem sneženju in soncu. Izredno veliko vlogo so tako znova imeli serviserji, zaradi česar Tour de Ski že tako nosi ime "servismann tour". Prav domači poznavalci vremena in pogojev so to znali izkoristiti. "Že testiranje smuči zaradi hitrih sprememb je bilo skoraj nemogoče. Kot velika večina preostalih smo izbrale smuči brez maž, s posebno sintron podlago," je pojasnjevala Fabjanova in dodala: "Sicer nisem videla, s kakšnimi smučmi so tekle Kowalczykova, Bjoergnova in Johaugova, saj so jim smuči serviserji prinesli tik pred startom. Vem pa, da so finske in nemške tekačice tekle s namazano podlago, kar so potem v drugem delu s pridom izkoristile."

Kranjčanki je bilo razumljivo, zakaj je domačin Axel Teichmann lahko ujel in ugnal favorita Pettra Northuga in Daria Cologno. Bjoergnova je zaostala za Johaugovo in Justyno Kowalczyk (z zmago je na večni lestvici Tour de Ski prehitela Virpi Kuitunen). Justyna Kowalczyk je po zmagi menila drugače kot Vesna Fabjan: "Bila je res težka tekma, v težkih razmerah, smuči se v teh razmerah niso oprijemale dobro. Menim pa, da je bila še vedno najboljša možnost izbira smuči brez maže za oprijem, kakršne sem tudi imela."

Neusmiljen ritem je torej zabeležil že začetek Toura. Pestrost se bo še bolj opazila v današnjem sprintu v klasiki (12:30), za Slovenke prvi veliki dan pričakovanj. Za Katjo Višnar, ki je v Oberhofu oblekla tudi kapo »kresničke« – v kolesarstvu jo »podelijo« zadnjemu v konkurenci, je to paradna disciplina, Fabjanova prav tako meri na dvanajsterico, na najboljših 30 pa Jezerškova in Čebaškova. Na novega leta dan bo "skiatlon", po selitvi v Toblach/Dobbiaco 3. januarja posamični tek na 3 kilometre (15.45), 4. januarja sledi drsalni sprint (10.45).