102 minuti so poslanci letos v povprečju porabili za vsako točko dnevnega reda, ki se je znašla na eni izmed devetih rednih ali 12 izrednih sej. Pravzaprav so bili poslanci glede na izrednost in kratkost letošnjega poslovnega leta neverjetno pridni. Upoštevaje ukvarjanje z zakoni, ki jih je nato izničil ljudski glas, pa parlamentarne počitnice, ki so se nato podaljšale v obdobje praznega teka, ki je sumljivo spominjal na zgodnjo predvolilno kampanjo, ter predčasno razpustitev parlamenta so poslanci obdelali celo eno točko dnevnega reda več kot v povsem običajnem letu 2009.

74,57 odstotka je bilo letošnje povprečje javnega nasprotovanja zakonom, ki jih je sprejemal državni zbor. V dveh referendumskih dnevih si je štiri zakonske predloge ogledalo 37 odstotkov tistih, ki bi lahko obkrožali odgovore na referendumskih lističih. Še posebej junijski superreferendum, ki je vključeval tudi poskus pokojninske reforme, je imel globlje posledice kot le kup popisanega papirja, ki sedaj čemi v arhivih državne volilne komisije: posledično je odnesel Pahorjevo vlado...

55 odstotkov več od dolgoletnega povprečja je letošnjega septembra sijalo sonce na Ljubljančane. Tudi sicer je bil september nadpovprečno topel in sončen, saj je povprečna temperatura zraka v večjem delu države dosegla rekordne vrednosti. Odkloni so večinoma presegli 3 stopinje, na Krasu celo 4 stopinje. A tole pretiravanje s soncem v septembru se je hudo zataknilo prvaku SDS, ki je še dan pred volilnim molkom, predvidevajoč zmago stranke s presežkom rumene barve, obljubljal za povolilni ponedeljek modro nebo in sonce na njem. Sonca ni bilo. Zmage tudi ne.</p_2></p>

46,22 odstotka glasov septembra-preveč-s-soncem-obsijanih Ljubljančanov je na decembrskih volitvah v povprečju pobrala lista Zorana Jankovića v štirinajstih ljubljanskih okrajih. Še 18,57 odstotka glasov bi zbral direktor/župan/poslanec/premier, pa bi dosegel izid županskih volitev.

2 poslanca manj bosta varnostno ogrožena v sedanjem sklicu, saj sta oba prepirljiva kljukca ostala brez udobnega, v tri smeri vrtljivega in po višini nastavljivega usnjenega stola v veliki dvorani državnega zbora. Zmago Plemeniti Jelinčič je namreč marca od šefa peskovnika Pavla Gantarja zahteval, da presede karseda daleč Tadeja Slapnika, ker naj bi ta predstavljal resno grožnjo njegovemu življenju. Slapnik je namreč plemenitemu poslancu, kot se spodobi v odnosu slehernika do plemenitežev, prijazno ponudil, da mu odpre okno sejne sobe, pri čemer je sicer, roko na srce, namigoval na neprostovoljno premikanje poslanca preko gabaritov poslopja v prosti pad. A to šele potem, ko je plemeniti poslanec omenjal možnost stika plemenitih prstnih členkov z obraznim delom telesa zaresnega poslanca. Šef peskovnika je pobudo o preseljevanju gladko zavrnil. Oba poslanca sta mandat preživela.

77 delovnih dni je bil na čelu državnega zbora poslanec LDS Ljubo Germič, ki se je 21. decembra uradno poslovil ne le z mesta predsednika državnega zbora, pač pa tudi iz državnega zbora. Tako kot njegovi strankarski kolegi, ki bodo naslednja štiri leta v hram demokracije hodili kot gostje.

157 odstotkov slovenskega BDP ima v rokah najbogatejši zemljan po podatkih bogataško malikovalne revije Forbes. Telekomunikacijski mogotec Carlos Slim ima namreč 74 milijard dolarjev premoženja, 18 milijard manj ima ustanovitelj Microsofta Bill Gates, šele tretji pa je na Forbesovi lestvici nečimrnosti s 50 milijardami ameriški vlagatelj Warren Buffet. Vseh milijarderjev so okravateni števci našteli 1200, skupaj pa so imeli v rokah štiri tisoč milijard in pol dolarjev. Če bi milijarderji živeli s skupni državi Utopiji, kjer seveda ne bi plačevali davkov, bi bil BDP na prebivalca v tej državi skoraj 23.000-krat večji kot v najbogatejši realni državi Katar in več kot 145.000-krat večji kot v Sloveniji.

61 let je v Zakrpatju na jugozahodu Ukrajine uspevala jelka, preden so jo Ukrajinci posekali in poslali v Vatikan, kjer bo okrašena s 2500 srebrnimi in zlatimi lučkami počakala na neizogibno smrt. V vsej svoji 30-metrski glamuroznosti, razširjajoč 300 vej, bo opravila poslanstvo in nato končala kot kurjava

6 let že traja nategovanje države in Marka Jakliča - nekoč magistra, sedaj le še plagiatorskega direktorja ljubljanskih lekarn - o tem, ali je kmetija v Selu nad Polhovim Gradcem črna gradnja ali ne. Medtem ko bi številne hiše, brunarice ali montažni objekti že zdavnaj padli, je upravno sodišče sredi decembra razveljavilo odločitev ministrstva za okolje o rušenju kmetije, ministrstvo pa bo zdaj moralo znova odločati o tem, ali je Jakličeva kmetija črna gradnja ali ne. A tudi če ministrstvo še drugič odloči enako, torej, da so stavbe zgrajene na črno, se bo izvršilni postopek (rušenje) na inšpektoratu moral ponoviti od začetka, kar bo trajalo vsaj še nekaj mesecev.</p_2></p>

218 milijard dolarjev je znašala neposredna škoda po katastrofalnem potresu in cunamiju, ki je marca letos prizadel Japonsko. Cunami je poleg tega poškodoval nuklearko v Fukušimi in tako sprožil še jedrsko krizo.

485 milijard evrov znaša grški dolg, pri čemer so najbolj izpostavljene nemške in francoske banke. Nemške banke so lastnice 22,6 milijarde dolarjev grškega dolga, če pa k temu prištejemo še posojila, ki so jih dajale grškim zasebnim bankam, je nemški dolžniški kamen okoli vratu težak kar 34 milijard dolarjev. Francoski kamen je nekoliko lažji s 15 milijardami dolarjev, a brez upoštevanja posojil grškim bankam. Skupaj s tem vidikom dolžniške krize, ki jasno kaže, kje leži interes držav pri reševanju Grčije, je francoska izpostavljenost kar 56-milijardna.

9 mesecev že trajajo protesti proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, pa se svet še ni zganil. Ni se zganil niti pred dvema tednoma, ko je Asad podpisal zakon, s katerim Sirija uvaja smrtno kazen za vsakogar, ki bi oboroževal "teroriste" - s tem izrazom sicer sirske oblasti označujejo osebe, ki naj bi stale za protesti. Sirija je poleg tega uvedla dosmrtno prisilno delo za osebe, ki tihotapijo orožje z namenom kovanja dobička ali za izvedbo terorističnih dejanj, medtem ko je 15-letno prisilno delo predvideno za tihotapljenje orožja v druge namene.

1074 SMS-sporočil je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zapustilo en telefonski aparat in pristalo na drugem. Ob koncu tretjega četrtletja je bilo sicer v slovenskih mobilnih omrežjih skoraj 2,163.000 uporabnikov ali za 2 odstotka več kot ob koncu tretjega četrtletja 2010. Od tega je bilo 81 odstotkov zasebnih uporabnikov oziroma 70 odstotkov naročnikov.

9 stotink sekunde je zadoščalo Tini Maze mrzlega februarskega dne, da se je prebila do svoje prve zlate medalje svetovnih prvenstev. V nemškem Garmischu je najhitreje opravila s 102 vratci, dvakrat po 350 metri višinske razlike in vso konkurenco.

1,340.274 prebivalcev je pridobilo območje s skupno valuto evro na prvi dan letošnjega leta in 18 let po mirni razdelitvi Češkoslovaške. Estonci so se namreč pridružili državam, ki za plačevanje dolgov Grčije plačujejo v evrih.

52,10 odstotka najboljšega soseda, ki vam sicer ne bo nikoli skidal dovoza ali posodil kile sladkorja, se skušajo že od začetka leta znebiti Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Nova Ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Junija so celo podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja, nato pa je prišel Agrokor, protesti dobaviteljev in pridelovalcev hrane, ideološka debata o nacionalnem interesu, merjenje moči med vlado in AUKN, pa odstop predsednika uprave NKBM in še NLB...

1795-krat na dan so se premaknila kolesa v sistemu izposoje Bicikelj od uvedbe do 12. decembra. Kar 98 odstotkov vseh izposoj je takšnih, da so za uporabnika brezplačne, saj trajajo manj kot eno uro, natančneje: v povprečju 24,09 minute. Kot so zabeležili pri upravitelju zastonjkarskega prevažanja, je bil rekorden 5. oktober, mednarodni dan učiteljev, ko so v znak spoštovanja do rojstnega dne Vaclava Havla, Kate Winslet in Zlatka Dediča lučke na stojalu za kolesa zabliskale 4036-krat.

0 tujerodnih prašičev ni storilo žalostne smrti pod rokami slovenskih mesarjev v oktobru, saj je mesojedne, predvsem pa prašičejedne razvade slovenskega življa potešilo 20.813 domačerodnih predstavnikov in predstavnic vrste Sus scrofa domestica. Kljub skoraj genocidnim številkam zmanjševanja prašičje populacije pa je bilo življenje ohranjeno 8 odstotkom več prašičev kot v istem mesecu lani.

974 dni je bila 5. decembra dolga čakalna doba za artroplastiko kolena v jeseniški bolnišnici. Dve leti in osem mescev torej. Resda je to najdaljša čakalna doba, saj je bila na ta dan čakalna doba za istovrstno operacijo v Slovenj Gradcu "le" 90 dni ali skoraj eno celo smučarsko sezono.

18 metrov prostora potrebuje svarun, oklepni, na Finskem zrisani in v Šoštanju zavarjeni ponos Slovenske vojske, da se obrne za 180 stopinj. Vlada, ki je de facto ugasnila z razpisom predčasnih volitev, je imela na voljo cel mandat, da bi se odločila, kaj narediti z naročenimi oklepniki, ki si jih ne moremo privoščiti, pa dlje kot do pravnih akrobacij z izpodbojnimi tožbami ni prišla.