"Slovesno in ponosno sporočamo, naj nespametni politiki po svetu, vključno s skupino marionet v Južni Koreji, ne pričakujejo nobenih sprememb," je v izjavi, ki so jo objavili državni mediji, zapisala komisija, najpomembnejše odločevalno telo v državi.

Izključila je tudi možnost kakršnihkoli stikov z južnokorejskimi oblastmi pod vodstvom predsednika Lee Myung Baka, ki so ga označili za izdajalca. Južni Koreji pa je zagrozila z maščevanjem, ker je po mnenju Pjongjanga med žalovanjem za Kimom zagrešila "grehe, ki jih ni moč odpustiti".

Kot je posvarila komisija, bo morala Južna Koreja za svoje žaljivo ravnanje plačati. "Morje solz, ki sta ga izjokala severnokorejsko ljudstvo in vojska, se bo spremenilo v maščevalni ogenj, ki bo požgal skupino izdajalcev," je zagrozila komisija.

Režim v Pjongjangu je nezadovoljen, ker je Južna Koreja razen v dveh primerih prepovedala uradne obiske v Severni Koreji ob žalovanju za Kimom, poleg tega Seul na pogrebne slovesnosti ni poslal uradne delegacije.

Ne vojna napoved, temveč "le" svarilo

Analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer ocenjujejo, da ostre besede režima v Pjongjangu ne pomenijo vojne napovedi Južni Koreji, temveč so le svarilo svetu, naj se ne vmešava v severnokorejsko politiko.

Foto: AP

Kim Jong Il, ki je po navedbah Pjongjanga umrl 17. decembra v 69. letu starosti, je 17 let s trdo roko vladal Severni Koreji in podobno kot njegov oče Kim Il Sung, ki je umrl leta 1994, gradil kult osebnosti. Na čelu države ga je v četrtek nasledil njegov še ne 30-letni sin Kim Jong Un.

Ameriški diplomat na turnejo k sosedam

Pomočnik ameriške državne sekretarke za vzhodno Azijo in Tihi ocean Kurt Campbell bo prihodnji teden odpotoval na azijsko turnejo, med katero bo obiskal Kitajsko, Južno Korejo in Japonsko, pri čemer bo glavna tema pogovorov Severna Koreja po smrti Kim Jong Ila.

Campbell bo obiskal tudi Mjanmar, ki ga je v začetku meseca obiskala državna sekretarka Hillary Clinton. Po smrti Kim Jong Ila 17. decembra je nastal nov položaj in ZDA želijo izmenjati stališča o tem z zavezniki v regiji, s katerimi si prizadevajo za odpravo jedrskega programa Severne Koreje.

Campbell bo turnejo začel v Pekingu, nadaljeval v Seulu, končal pa 7. januarja v Tokiu. ZDA s Pjongjangom nimajo uradnih odnosov, vendar pa so bili ameriški diplomati v zadnjih dneh v stiku z diplomati Severne Koreje pri ZN v New Yorku.