Rezultate volitev in senzacionalnega zmagovalca je jasnovidna Saša zadela sploh edina - edina tako med kolegi jasnovidci kot med kolegi političnimi analitiki -, saj niti nekaj dni pred volitvami, kaj šele cele štiri mesece prej, na Zorana Jankovića nihče ne bi stavil niti evra. Še več, nihče tega niti ne bi mogel storiti, saj Jankoviću tedaj, torej avgusta, še na kraj pameti ni padlo, da bi ustanovil stranko in kandidiral na decembrskih volitvah, kaj šele, da bi bil premier.

Ali pa je morda - na to najbrž niste pomislili - ravno jasnovidna Saša, ko je v svoji kristalni krogli videla njegovo veličastno zmago, nagovorila Jankovića, naj ustanovi Pozitivno Slovenijo? Če vprašate mene, je to vsekakor bolj verjetno in prepričljivo od uradne verzije, po kateri je zmago Zorana Jankovića v svojih tarot kartah videl Milan Kučan, Jasnovidni Milan, in mu - kot nas prepričujejo politični analitiki - predlagal, naj kandidira na volitvah.

Zgodba o jasnovidni Saši, objavljena v Dnevniku, pa mi kar ni hotela dati miru. Kako je lahko mlada jasnovidka že avgusta točno vedela, da bo zmagala Jankovićeva Pozitivna Slovenija? Kaj natančno je videla v svojih magičnih školjkah in modri kristalni krogli, s katero ponosno pozira fotoreporterju? Ljubljanskega župana na seji vlade, na čelu mize? Zorana Jankovića na sestanku šefov vlad Evropske unije v Bruslju?

Ne ravno: Saša Drole je kot zmagovalca slovenskih volitev v svoji krogli jasno videla "nekoga, ki se vedno smeji".

Da ne bo pomote, novinarki Dnevnika je, ko ji je ta avgusta rekla, da jo zanima, kdo bo zmagal na decembrskih volitvah, jasnovidna Saša odgovorila, da bo "prerokovala iz kauri školjk", saj "je poletje in vas najverjetneje zanimajo preprosti in jasni odgovori".

Nato se je zbrala, vrgla svoje kauri školjke na mizo in v njih "preprosto in jasno" videla, da na volitvah zmaguje "nekdo, ki se vedno smeji". Preprosto in jasno, da bolj ne bi moglo biti.

Prebral sem še osemkrat, trdno prepričan, da je jasnovidna Saša bodisi izvrstna šaljivka ali pa sem jaz kaj narobe razumel. Saj veste, kako je ta slovenščina za nas Hrvate zapletena, morda se - sem razmišljal - "Zoran Janković" v slovenščini reče "nekdo, ki se vedno smeji", morda "nekdo, ki se smeji" označuje človeka, rojenega v Srbiji, ki postane najprej direktor Mercatorja, nato župan Ljubljane in končno predsednik vlade? Za vsak primer sem se pozanimal pri slovenskih prijateljih in pojasnili so mi, da besedna zveza "nekdo, ki se vedno smeji", jebiga, označuje preprosto človeka, ki se vedno smeji.

Jasnovidna Saša se torej ni hecala. Še več, pozneje je pojasnila, da se ji je na seansi s kauri školjkami "le pred očmi pojavil velik nasmejan obraz, 'smeško', veliko veselje, zabava, nekdo, ki se smeji". Videla je skratka tisti znani rumeni "smile", "smeška".

Oziroma, povsem jasno in določno, Zorana Jankovića.

Kajti Zoran Janković je edini človek v Republiki Sloveniji, ki se smeji. Že res, da mi na jugu vemo, da Slovenci nimajo ravno posebnega smisla za humor, najbolj stereotipen od vseh balkanskih predsodkov je, da se slovenski inženirji in električarji ne smejijo ravno preveč, ampak da se od dveh milijonov Slovencev smeji samo Zoran Janković, tega pa res nisem vedel.

Če bi na to zgodbo naletel v hrvaškem ali kakšnem drugem "južnjaškem" časopisu, ne bi prišel dlje od naslova. Hrvatov, Bosancev ali Srbov, to vsi vemo, ni težko nategniti, razni samozvani preroki, vedeževalke in egiptovski vrači po Balkanu služijo mastne denarce na račun skrajne naivnosti in neumnosti južnjakov, in tako tudi zgodba o Saši Drole ne bi bila nič novega.

Če bi jasnovidna Saša recimo kakemu bedaku iz kakšne splitske stavnice rekla, da sta se ji "pred očmi prikazala veliko veselje in zabava", kar pomeni, da bo na tekmi med Realom in Barcelono zmagalo "moštvo, ki se smeji", se mi to ne bi zdelo nič nenavadnega. Bedak bi jo kasneje besno iskal po Ljubljani, jasnovidna Saša pa bi mu na youtubu pokazala slike veselja igralcev Barcelone in njihove nasmejane obraze po tekmi in tako dokazala, da je natančno zadela zmagovalca derbija.

On bi se nato skesano opravičil in prosil, naj mu izda samo še to, kdo bo prvak na evropskem nogometnem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem prihodnje leto. Če bo res tudi na Evru 2012 zmagala "ekipa, ki se smeji" - razmišlja naš junak in z vsemi svojimi prihranki teče v stavnico -, potem je ta jasnovidna Saša v resnici genij.

Kaj takega, saj pravim, bi človek pričakoval od naivnih južnjakov, ne pa od resnih, racionalnih in pametnih Slovencev. Resni, racionalni in pametni Slovenci pa se zdaj čudijo, kako je jasnovidka zadela, da bo na volitvah zmagal "nekdo, ki se smeji", ker "jasno vidi veliko veselje in zabavo".

Celo če bi zmagal Janez Janša, prav res, bi se stari, mrki namrgodenec te nedelje zvečer vsaj enkrat nasmejal, v volilnem štabu SDS pa bi bilo vsaj pol ure veselja in zabave! Skratka, Aleksandra Saša Drole je iz svojih kauri školjk jasno in natančno napovedala, da bo na parlamentarnih volitvah zmagal nekdo, ki bo dobil največ glasov, Slovenci pa se vsi vzhičeni do danes ne morejo dovolj načuditi, kako je zadela.

Jebiga, bratje Slovenci, če ste takšni postali v Evropski uniji, kaj naj potem pričakujemo mi?

V Jugoslaviji ste bili pametnejši.