"Če samo še en krog zdrži tako v ospredju, bo naredila že mnogo več, kot je marsikdo pričakoval od nje," je navdušila Jožeta Klemenčiča, ki je bil tako kot večina nekdanjih najboljših slovenskih tekačev, ki so tekmovali na tekmah svetovnega pokala v Bohinju in Voglu, vpet v organizacijo. Barbi ni popuščala. Izgubila je sicer stik z Astrid Jacobsen, Finko Kristo Lahteenmaki, Ukrajinko Valentino Ševčenko (12.), vse so ugledna imena svetovne karavane. A sta se njenemu vidnemu polju bližali zvezdnici, Američanka Kikkan Randall (11.), Švedinja Charlotte Kalla (13.), prehitela je Norvežanko Marthe Kristoffersen (18.). V napetem finišu, ki ga je spodbujal še živahni napovedovalec Bojan Makovec, je 16. mesto izgubila po fotofinišu z najboljšo Nemko Katrin Zeller, najboljšo Srednjeevropejko. Tekla je zares na vso moč. Mnogim ob ciljni ogradi se je smilila, kako se zvija in lovi zrak. Iztek je bil frontna linija ob Soči 1917. Ne le Northug, mnoge so dolge minute ležale na snegu. Kranjčanki je na noge pomagal šele fizioterapevt Jaro Gajdoš. Ko si je opomogla, je čebljala kot navita. V tem bi tako dobro razpoložena odsprintala še Petro Majdič.

"Dolgo sem trkala na vrata trideseterice, tokrat so se odprla zelo na široko," se ji je smejalo. "Že pred dnevi sem rekla, da sem dobila občutek, da mi bo šlo odlično," se je veselila Barbara Jezeršek in podrobno razlagala skoraj vsak korak, hvalila smuči in izjemno delo serviserjev, odličnega trenerja Korolkeviča, domače prizorišče, le traso je, kot vsi, videla šele pred tekmo. "Zagotovo bi temu uspehu ob bok postavil le še 17. mesto na olimpijskih igrah," je razvrščala šesto uvrstitev med dobitnice točk, ki ga je dopolnila že tudi z 20. mestom na svetovnem prvenstvu v Oslu. Tekme s skupinskim startom so njene paradne discipline. "Res sem največje uspehe dosegla, če tečemo vse skupaj. A večino v skiatlonu, sedaj sem tudi klasiko izboljšala, da sem konkurenčna povsod. 'Mass' je taktično povsem drugačen, kot če tečemo le v boju z uro. Sem kar ponosna, kako sem znala izkoriščati zavetrje, ki je bil zaradi močnega vetra zelo pomemben dejavnik. Tudi navzdol sem izkoriščala napake konkurence, ko so plužile brez potrebe in se nastavljale. Na Rogli je treba zaradi velike nadmorske višine teči še z glavo. Norvežanka Kristoffersnova, pa Rusinja Ročeva sta kar naenkrat povsem popustili. Na koncu sem zmogla še dovolj moči za finiš. V zadnjih metrih sem bila tako izmučena, da koraka v cilj proti Zellerjevi nisem mogla več iztegniti. Pljuča več niso dala. Spredaj pa so ga že od samega začetka tako 'žgale', da sem že ponosna, da sem jim tako dolgo sledila. Sedaj si želim to prenesti le še na Tour de Ski," želi Jezerškova, ki je tako v polni meri prenesla breme edine predstavnice.

"Navijam za Justyno. Danes bo zmagala," je med iskanjem najboljšega navijaškega prostora na vrhu najbolj strmega klanca sijajno razpoložena vihrala stavit Petra Majdič. Ni se zmotila. Velemojstrica ve in vidi več. Modrooka blondinka Vibeke Skofterud ni zmogla opravičiti številke ena namesto Marit Björgen. Drobceno Therese "Duracell" Johaug je veter skoraj odpihnil. "V zadnjem krogu je bila Kowalcykova preprosto premočna," je Norvežanka prvič morala priznati poljsko premoč. Justyna Kowalczyk se je na Roglo vrnila v zmagovitem slogu kot Northug. "To je bila zelo pomembna tekma in lepa zmaga. Mislila sem, da bo težje s Therese. Tukaj na Rogli se vedno dobro počutim, očitno je tu pravi zrak zame. Božič bo po tej zmagi tudi zame lepši," je pristavila branilka velikega globusa, ki ji poleg naskoka na Tour de Ski zelo veliko pomeni tudi svetovni pokal doma na Poljskem. "Ker lahko tekmujem doma, so bodo uresničile tudi moje sanje."