Slovenija je imela v nedeljo le štiri predstavnike. Mladinec iz Logatca Matjaž Gorjanc (67. mesto) je bil hitrejši od Luka Prosena, Gregorja Kralja in Boštjana Klavžarja; slednja sta popolna Hudačeva varovanca. "Gorjanc je na videz še hranil moč, Prosen je bil hiter," je bila prva ocena Ivana Hudača z vrha klanca, kjer je znova najbolj energično spremljal svoje fante, ki v nekaj mesecih svetovne elite pač ne morejo ujeti. "Nekaj moči sem hranil za zaključek, kar je bilo očitno pravilno. Nastop doma je posebno doživetje," je med prejemom številnih čestitk, ki jih na domačih tekmah zagotovo ne bo dobil nekaj let, žarel Matjaž Gorjanc. Pomeriti se z asi, kot so Dario Cologna, Ola Vigen Hattestad in Petter Northug, so vendar sanje.

Petter Northug je tekmece v skupinskem startu znova ugnal prav tam, kjer je nepremagljiv. V zadnjih metrih. Dinamit, ki ga lahko hrani dolge kilometre, je bil odločilen tudi na Pohorju. V uvodnih krogih se je videlo, da ima na spustih veliko težav s smučmi. Tekmeci so ga prehitevali kot za stavo in marsikdo bi smuči vrgel pod smreko. Njegovi rojaki so bili nemočni, medtem ko so Rusi diktirali ritem. A v zaključku se je zvezdnik v rumeni majici korak za korakom prebijal v ospredje. Še pri vzponu na most, dobrih 150 metrov pred ciljem, je bil najmanj štiri korake za Kazahstancem Poltoraninom ter dva koraka za Rusom Alexom Lekovom in Švicarjem Dariom Cologno. Potem je dal v šesto prestavo.

"Nisem imel tako dobrega občutka kot v Davosu. Proga ni bila lahka, saj se je nepretrgoma bil boj v koloni. V zaključku sem si le izboril boljši položaj v ospredju, finiš je bil odličen. Zmage v takih razmerah sem zelo vesel," je slavil Petter Northug, tokrat brez zmagovitih gest. Brez prešernega veselja. Mnogim je bilo jasno, zakaj. V moškem velikem finalu sprinta je del stadiona navijal za "polblejca" Hattestada. Ola se je praktično počutil kot doma, je priznal. Del s Petro Majdič je simpatiziral z Dariom Cologno. Zahteven zaključek je najbolj ustrezal Švicarju, ki mu smuči maže "poslovenjeni" Gianluca Marcolini. Simpatije publike pa je dobil, ko je zmagoviti šopek vrgel med publiko. Cologna je bil že v soboto vesel drugega mesta, saj je bil v domačem Davosu le 13., imel je težave z astmo. "Moral bom pač počakati do konca Tour de Ski, da mi Petter preda rumeno majico," je Dario Cologna izzval največjega rivala, da bo boj za kristalni globus trd do konca.