Moody's je sicer pojasnil, da bi lahko višji stroški zadolževanja pomembneje vplivali na napore Bruslja za znižanje dolga. Po mnenju agencije narašča verjetnost, čeprav je ta še vedno zelo nizka, da bi nadaljnje poglabljanje krize vplivalo na nezmožnost prodaje državnih obveznic, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Agencija je tudi zaskrbljena zaradi rasti majhnega in zelo odprtega belgijskega gospodarstva, še posebej ker države v regiji posegajo po strogih varčevalnih ukrepih. Bonitetna hiša je sicer s prstom pokazala tudi na nedavne politične težave, ki da vplivajo na gospodarstvo.

Tudi belgijski bančni sektor je pod lupo agencije. Ta je namreč zaskrbljena, da bi lahko reševanje Dexie še dodatno povečalo dolg države. Belgija, Francija in Luksemburg so se oktobra odločile prevzeti Dexio, Belgija pa je za belgijski del francosko-belgijske banke odštela štiri milijarde evrov.

Moody's je v začetku tedna ocenil, da je območje s skupno evropsko valuto nagnjeno k nadaljnjim pretresom, že novembra pa opozoril, da nadaljevanje hitrega zaostrovanja dolžniške in finančne krize v območju evra ogroža bonitetne ocene vseh članic EU.