Deset centimetrov snega s četrtka na petek je zeleno-rjavo Pohorje svečano preobleklo v belo. Uroša, ki je za pogum uporabil vse izkušnje tehničnega delegata FIS, zdaj skrbi le še megla. Pač zaradi televizije. Ponikvar ni na novo speljal le trase za današnjo maratonsko formulo ena, skupinski start. "Zares je nova trasa bolj razgibana, z več ovinki. Kljub temu pa bo odločal zadnji vzpon na most in potem položno do cilja," je nove razmere opisala Fabjanova.

Glede na traso in veliko nadmorsko višino je sprint na Rogli bolj vzdržljivostni izziv kot tipično sprinterski. Dokaz je tudi vrstni red na Pohorju 2009 - Bjoergen, Kowalczyk, Majdič, Haag. Vzpetina čez most bo tudi ključni del za Vesno Fabjan in Katjo Višnar. Vzdržljivost je šibka plat. "Vzpon čez most je zares najtežji, saj že do tja pritečemo utrujene. Konec je res drugačen kot drugod, vendar o tem nima smisla razmišljati," pravi Fabjanova, ki je decembra 2009, sicer v klasiki, osvojila 28. mesto. To je tretji dosežek na devetih dosedanjih tekmah svetovnega pokala v Sloveniji. Fabjanova tudi zavrača teorijo, da je mogoče taktizirati, čeprav sta njeni odliki tehnika, spretnost in pregled nad dogajanjem. "Pri nas ženskah se ne da taktizirati kot pri fantih, saj gre vseskozi na polno," zavrača.

Če Alenka Čebašek slovi po vzdržljivosti, pa bi tudi Katja Višnar najraje videla, če najtežji ne bi bil na koncu 1200 metrov dolgega kroga. Kot denimo v "zlatem" Ribinsku. "Prav na vzdržljivosti sem v pripravljalnem obdobju veliko naredila," trdi Blejka. "Če ne bo posebnih okoliščin, ne vidim preprek, da se ne bi uvrstila v polfinale. Potem je razplet povsem odprt. Res pa je trasa povsem drugačna in bodo imele tudi tekačice, ki so med najboljšimi, na razdaljah veliko več možnosti. Konkurenca bo torej le hujša," se zaveda.

V vremenski ruleti, ki se obeta, bodo imeli veliko vlogo tudi serviserji. "Pravega dela zdaj še niti nimamo," Gaber Lah, vodja servisne ekipe slovenske reprezentance, včeraj zgodaj zjutraj še ni bil pod delovnim stresom. "Vreme se bo do 13. ure, starta ženske tekme, še nekajkrat spremenilo, zato tudi testiranje smuči nima pravega smisla. Ker bo startala le Barbara Jezeršek, se nadejam, da težav s pripravo smuči ne bo." S podatki mu bodo na voljo tudi predtekmovalci, kot izkušeni Tine Zupan, eden od 33 Slovencev, ki je že tekel na domači tekmi svetovnega pokala leta 1993 na Voglu in je kot večina vpet v tekmovanje. "Če bo tako pihalo kot danes z ledenimi ploščami in napihanim snegom, bo težko pripraviti smuči. Spredaj bodo tisti, ki bodo lahko več pretekli samo na rokah," je ocenil Zupan, ki seveda teče na smučeh Ola Hattestada.