Na žalost ni ostalo le pri tistem marginalnem zapisu. Vsi so se zapodili za iskanjem realne osebe, ki si je sposodila eno ime, in špekulirali, kdo je lahko prikriti avtor. Potem smo imeli še smešen vložek, ko se za avtorje javi več oseb, in morda bomo kmalu ugotovili, da je avtor tisti, ki je na plano spravil tudi posnetke sej vlade. To, da smo skočili do plafona, ima drugo težavo. Spoznanje, da nam je nekdo pokazal ogledalo, kjer smo zagledali nekaj, kar nam ni všeč. Groza in strah, ko smo uzrli popačen obraz. Mi pa ja ne moremo biti takšni. Vse skupaj je blodnja in izmišljotina, ki nima veze z nami. Saj je vsem jasno, da smo Slovenci najbolj tolerantni, najbolj privoščljivi, najbolj odprti in najbolj spoštljivi do vseh na svetu.

Pri nas ni nikogar, ki bi sovražil Rome, južnjake, geje, lezbijke in narkomane. Pri nas pustimo vsem, da imajo vse pravice. No, to, da eni pač ne smejo posvojiti otrok in da ene ne smejo biti umetno oplojene, so spodrsljaji, ki ne rušijo te idilične slike naše krajine. Dokler se ne najde en razočaran volilec, ki javno pove splošno preverljivo dejstvo: ni res, da smo vsi enako pametni, da vsi tolčemo isti dialekt in da smo vsi enako oblečeni. Res je, da smo si različni. In zato tudi volimo različne junake.

V bistvu je vse skupaj podobno tistemu vnetemu navijaču, ki ne more razumeti, da je njegovo moštvo izgubilo. Da se je po nekaj neprespanih nočeh odločil, da vsem svojim sodrugom, torej navijačem istega moštva, sporoči, kar mu leži na duši. In na duši so mu ležale tri stvari: izgubili smo nešportno, smo pravi moralni zmagovalci in za naš poraz so krivi tujci, ki so bili angažirani v nasprotnikovo ekipo. Gre za klasično fanovsko reakcijo, ko se mu podre svet. Ve, da so njegovi junaki najboljši na svetu, ampak spet se je zgodila športna krivica. Vodili smo do konca tekme, potem pa so se pri nasprotniku prebudili tisti, ki so okrepili moštvo v prestopnem roku, in nas pustili z dolgimi nosovi. Šefi nasprotnega moštva so imeli boljši nos za okrepitve. In dobri igralci so vedno prihajali iz dežel bivše skupne države.

Ekrani so polni navijačev. Ne samo v politiki. Še več jih je v resničnostnih šovih. Misija Evrovizija in Kmetija išče lastnika pokata po šivih zaradi kopice fanov. Kmetija je v nedeljo dobila lastnika. Tudi tu je bil moralni zmagovalec nekdo drug. In pol studia je jokalo za njim. Fino režirana drama, ki jo je uspešno do konca pripeljala Lili Žagar. Lili, ki je iz oddaje v oddajo postajala bolj podobna Nini Osenar. Tako, kot se v Misiji zdi, da so vse še preostale tekmovalke vse bolj podobne druga drugi. In komisija ima kopico težav, da za vsako najde nekaj besed. En ciklostiran dolgčas. Iz petnih žil se na plano vlečejo razlogi, zakaj bi bila lahko katera še boljša. Največkrat z ugotovitvijo, da je dala v izvedbo premalo sebe. En takšen brezsmisel, ki se dobro sliši.

Dobro se sliši tudi oddaja z naslovom Ugani, kdo pride na večerjo. Oddaja, ki dokazuje, da nacionalka ves čas išče multipraktike. Včasih sta bila to Peter Poles in Sašo Hribar, zdaj sta to Klemen Slakonja in Anja K. Tomažin. Sicer ne vem, zakaj mora Anja prepevati, ampak to pač nese. Če lahko Klemen imitira velike svetovne zvezde, zakaj ne bi Anja posnemala nekaj naših domačih estradnikov. Da ne bo pomote. Format oddaje, ki si jo je spet izmislil Bojan Kranjc, očitno edini na nacionalki, ki je zadolžen za postavljanje novih oddaj, je gledljiv. Malo kuhanja, malo petja, malo stopnjevanja napetosti, kdo je skrivnostni gost, vmes pa trojica Matjaž Javšnik, Jure Godler in Boštjan Gorenc alias Pižama, ki secira besedila slovenskih skladb. Besedil, ki jih nihče ne jemlje resno. Če pa jih, so polna absurdov in nesmislov. Na koncu pa skrivnostni gost, ki poje skuhano in prijetno klepeta z Anjo. Vse tako domače nedeljsko. Saj veste, nedelja le ni dan, ko bi z veliko žlico jemali težke teme ali pa si nastavljali ogledalo. Si predstavljate, da bi bili Pogledi Slovenije ob nedeljah? Uničen vikend. Garant. No, če ste gledali zadnje v četrtek, vam tudi petek ni bil ne vem kako prijazen. En tak skisan dan. Dišalo je po kislem zelju in repi…