Marit Bjoergen je kraljica smučarskega teka. S tremi zlatimi, srebrnim in bronastim odličjem v Vancouvru ter štirimi zlatimi in srebrom v Oslu je kraljevala na olimpijadi in svetovnem prvenstvu. Ob tem šteje 53 posamičnih zmag v svetovnem pokalu. Mišičasta Marit, ki je zrasla ob trdem delu na kmetiji v bližini Trondheima, konkurenci redko daje priložnost za nasmeh. Samo od zadnje tekme na Rogli decembra 2009, ki je - kot sama poudarja - preobrat v karieri, je nanizala 21 zmag, poraze šteje na prste ene roke. Le Tour de Ski še manjka v zlati zbirki. Za enega zelo redkih "škandalčkov" se lahko "zahvali" Petri Majdič. Jeseni 2009 je dobila dovoljenje za uporabo novih zdravil za astmo. Prav temo o zdravilih, ki naj bi jo dvignili nad konkurenco, je lani pred svetovnim prvenstvom v Oslu načela slovenska kraljica teka. Dilemo so strokovnjaki in tudi mednarodna protidopinška komisija (WADA) razrešili. Marit zmaguje le še bolj suvereno. Zvezdništvo se prijemlje tudi Therese Johaug, edine, ki je v Oslu premagala Marit na maratonu. V srcih Norvežanov to veliko šteje in po priljubljenosti Marit dohiteva nordijskega boga kolesarstva Thora Hushovda. V reklamah je želen obrazek tako kot tudi Marit. In tudi vzdevek je Therese dobila po reklami za baterijske vložke Duracell. Podobnost s tehniko teka je očitna. Odkritje lanske zime je sorodstvo. Tereza in Marička sta daljni sorodnici. Norvežanke v tej sezoni dobro skrbijo, da do izraza ne prihajata najboljši športnici Poljske in Švedske preteklega leta, Justyna Kowalczyk in Charlotte Kalla. Verjetno na Rogli ne bo nič drugače.

Februarja 2006 sta prav Charlotte Kalla in Petter Northug zaznamovala mladinsko svetovno prvenstvo v Medvodah. Norvežan, ki je bil rojen na dan svetih treh kraljev, je že v Preski nalovil štiri zlate. Več kot nihče prej. Je prvi mladinec, ki je podpisal denarne pogodbe z opremljevalci, tudi z Alpino. Kljub norveškemu članskemu naslovu je isti mesec ostal brez olimpijade v Torinu, ker je bil za strokovnjake - premlad. In še isto zimo je prvič zmagal na tekmi za svetovni pokal v Falunu. Kot najmlajši v zgodovini. Pri 25 letih ima že devet zlatih od 13 kolajn z olimpijade in svetovnega prvenstva. Bjoern Daehlie še ni, je pa kralj šova in zakulisja. Na prvenstvu prvenstev je letos na Holmenkollnu kot zadnji mož štafete v zanj značilnem "turbo" finišu s tako superiornostjo premagal ostale, tudi Švede z Marcusom Hellnerjem, da si je upal vzvratno zaplužiti v cilj. Zaradi nespoštovanja tekmecev so ga ožigosali. Švede ima kot Norvežan za največje rivale. Zato si dovoli številne, tudi besedne provokacije. Nalašč, da se je poleti z njihovim zvezdnikom Marcusom Hellnerjem meril celo na atletskih mitingih - s tekaškimi rolkami. In izziva tudi najbolj znanega Šveda Zlatana Ibrahimoviča.

Na spletu obstaja posnetek, kako je v slogu Davida Beckhama žogo brcnil od daleč v koš za smeti - trikrat zapored v polno. Najbolj aktualna njegova "fora" je s Sjusjena, prve tekme te zime, kjer je znova z raketnim pospeškom prinesel zmago štafeti in v cilju s kretnjami otresel prah z rokavov. A na ta način ne pobira nagrad za vzornega športnika, kot je nagrado leta 2010 dobil Ola Vigen Hattestad. Princ Katje Višnar se je zaradi slabše forme v prid reprezentančnemu kolegu Pettersenu vnaprej odpovedal boju za zlato na olimpijadi v Vancouvru. Zadoščenje v isti disciplini, sprintu dvojic, je Northugu in Hattestadu v Oslu v zadnjih metrih preprečil Kanadčan Harvey. In obmolknil je ves Holmenkollen.

Medtem ko Katja pozna Olo, Northuga poznajo mlajši, predvsem Alenka Čebašek. Bivši trener mladinske ekipe Hallgair Lundemo - Lumpi je Pettrov prijatelj. Northug je na vrhu tudi po postranski zadevi - zaslužku. Tudi daleč pred kraljico Marit Bjoergen, čeprav ji po zmagah še ne seže do kolen. S podjetjem, ki trži pijačo, ki daje krila, je podpisal najdonosnejšo individualno pogodbo v zgodovini norveškega športa. Da mu v smučini ni dolgčas, mu še najbolj - poleg "prijateljev" Švedov - v nizu vsestranskosti kljubuje Dario Cologna, lastnik dveh globusov, ki mu smuči maže poslovenjeni serviser Gianluca Marcolini. A treba je vedeti - Northug na Rogli še ni bil poražen.