Med odmorom je bilo v slovenskem kontejnerju za preoblačenje zelo pestro. Iz ust selektorja Gorana Janusa je vsak slišal nekaj krepkih zaradi tehničnih napak, a poleg oštevanja jih je predvsem umiril. Fantje so pred odhodom na zaletišče izvedli tradicionalni obred s tleskanjem rok. Damjan je Slovenijo po napaki Nemca Mechlerja (96 metrov) takoj popeljal na tretje mesto. V naslednjih predajah (Šinkovec, Prevc) sta se pred slovensko zračno floto zrinili Poljska in Nemčija, ki je imela pred zadnjo predajo pičlih osem desetink točke prednosti na tretji stopnički, na katero je slovenski kvartet dobesedno katapultiral kapitan Kranjec. Tisti, ki so že pospravili smuči, so jih stekli iskat za podelitev, na kateri je vsak prejel tudi velik kristalni pokal, saj so tukajšnji kraji znani po steklarski tradiciji.

"Na vrhu zaletišča sem bil prepričan, da bom skočil daleč in da bo Nemec Freund naredil krajši skok. Tukaj sem ga namreč premagal že v petek in poskusni seriji, v prvi pa sva imela enako daljavo. Interni dvoboj sem imel pod kontrolo. Treba se je bilo le zbrati," je razkril Robert Kranjec, kateremu se prvi nastop zaradi zamude na odskočni mizi ni izšel po načrtu, a na njegovo srečo nista blestela niti Japonec Ito in Nemec Freund, zato ni bilo velike razlike v točkah. "Tak uspeh naredi srečne tudi tiste, ki so morda slabe volje po tekmi posameznikov. Kolikor je bil Šinkovec razočaran po petkovi tekmi, je zdaj toliko bolj vesel. Obrestuje se nam odlično delo poleti, vseh šest nas je sposobnih skočiti za točke," je dodal Kranjec.

Prvo ime slovenske reprezentance je bil Jernej Damjan z dvema izenačenima skokoma (skoka 124 in 133,5 metra sta bila drugi in tretji izid prve skupine), obenem pa velik profesionalec, saj je pred pogovorom za televizijo preveril, če se vidijo vsi napisi pokroviteljev. "Vsak je naredil le tisto, kar je moral. Že od začetka sezone skačem dobro, a sem imel doslej veliko smole z vremenskimi razmerami," je bil vesel Jernej Damjan, slovenski predstavnik na tiskovni konferenci pod mrzlim šotorom, kjer je vzbujal pozornost s posebnimi grelci, ki jih je imel na čevljih, da ima vseskozi tople noge.

Jure Šinkovec je s tretjim mestom dosegel uspeh kariere: "Iz dneva v dan se počutim bolje. Že poskusni skok mi je dal motivacijo, da sem konkurenčen najboljšim. Ko pride tekma, je še malo nervoze. Ni pomembno, kdo ga je malo polomil v prvi seriji, saj smo v drugi napredovali in bili celo s povprečnimi nastopi konkurenčni. Ko se bomo povsem sestavili, se nas bodo bali tudi tisti, ki so bili prvi in drugi. V Kuusamu smo bili po kakovosti skokov še bližje stopničkam, a nam je spodletelo. Dosežek je potrditev, da smo na pravi poti kot ekipa in posamezniki."

"Ker smo se na vseh tekmah po štirje uvrščali med dobitnike točk, smo vsi že komaj čakali ekipno tekmo, da vidimo, kam spadamo. Vedel sem, da gre za igro desetink, a sem le malo pogledal, kako skače konkurenca, preveč pa ne smeš, ker te lahko le zmede," je bil po tradiciji jedrnat Peter Prevc.