Osborne je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodatno pritisnil na britanske banke, ki v času ponovnega zaostrovanja evropske dolžniške krize in poslabšanih obetov za svetovno gospodarstvo niso v zavidljivi situaciji.

Po dveh mesecih od začetka protestov jih na to še vedno opozarjajo protestniki gibanja Okupiraj London, ki vztrajajo na trgu pred katedralo svetega Pavla. Ta teden pa je pismo na velike banke, tudi Barclays in HSBC, naslovilo združenje britanskih zavarovalnic, ki je izrazilo "zaskrbljenost zaradi nagrajevanja v bančnem sektorju" ter banke pozvalo k "odgovornemu pristopu".

Guverner britanske centralne banke Mervyn King je šel še korak dlje in banke pozval, naj ne izplačujejo nagrad in dividend, dokler ne okrepijo kapitalskih rezerv.

Največ pritiska sicer leti na Royal Bank of Scotland (RBS) in Lloyds, ki ju je v času po izbruhu krize reševala država, a si še vedno nista opomogli. Britanska vlada ima v lasti 83 odstotkov RBS in 41 odstotkov Lloydsa. Cameron je prejšnji mesec napovedal, da bo vlada morda RBS preprečila izplačilo zajetnih nagrad, potem ko je banka napovedala izplačilo okoli 500 milijonov funtov (583 milijonov evrov).

Sicer pa naj bi se po ocenah centra za ekonomske in poslovne raziskave vrednost bonusov letos znižala iz lanskih 6,7 milijarde funtov na 4,2 milijarde funtov. A center obenem izpostavlja, da so bonuse v veliki meri nadomestila občutna zvišanja plač bankirjev.