Iz sklepa sodišča, s katerim je to zavrglo ločitveno pravico NLB, je razvidno, da je z nepremičninami podjetja GPG Kipkop dejansko zavarovano posojilo, ki ga je NLB odobrila matični družbi Borisa Dolamiča GPG. Ne stečajna upraviteljica GPG Melita Butara ne stečajni upravitelj GPG Kipkop Dušan Taljat seznama terjatev upnikov še nista objavila, zato ni jasno, kakšne terjatve ima NLB do obeh podjetij, kolikšen del teh je zavarovanih in kolikšen del je brez zavarovanj. Iz podatkov zemljiške knjige pa izhaja, da je NLB vpisala zastavno pravico na štiri nepremičnine GPG Kipkop, in sicer leta 2009 za dve posojili, eno v višini 6,26 milijona evrov in eno v višini 1,14 milijona evrov. Že leta 2003 je NLB vpisala hipoteko na nekatere od štirih nepremičnin, in sicer za posojilo v višini nekaj več kot milijon evrov. Kolikšen del posojila je poplačan, ni znano, velja pa omeniti, da je računovodska vrednost nepremičnin, z zastavo katerih je NLB odobrila več kot sedem milijonov evrov posojila, ob začetku stečaja družbe GPG Kipkop aprila letos znašala vsega 2,3 milijona evrov. Gre sicer za dvorišča z upravno stavbo, z železokrivnico in objekti betonarne na Viču.

NLB je imela za prijavo terjatev in ločitvenih pravic tri mesece časa, rok pa se je tako v primeru stečaja družbe GPG kot stečaja družbe GPG Kipkop iztekel julija. NLB je v stečajnih postopkih Dolamičevih družb sicer dokaj aktivna. Tako se je pritožila na imenovanje GPG Kipkop v upniški odbor GPG, kar je sodišče zavrnilo, pritožili pa so se tudi nad članstvom Dolamičevega ciprskega podjetja Spalting Investments Limited v upniškem odboru GPG Kipkop, čemur pa je sodišče pritrdilo. Kot edini v upniškem odboru GPG Kipkop so nasprotovali prodaji žerjavov in poplačilu družbe Via Media v višini 100.000 evrov. Spomnimo, pravna zastopnica Via Medie je bila Darja Erceg, Dolamičeva življenjska sopotnica in nekdanja predsednica nadzornega sveta GPG. Via Media je od GPG v letu dni pred stečajem prejela skoraj milijon evrov, medtem ko so obveznosti GPG do preostalih upnikov naraščale. A ključno je k poplačilu Dolamičevih prijateljskih družb prispevala ravno NLB, ko je GPG v devetih mesecih pred začetkom stečaja odobrila 4,5 milijona evrov posojila, od tega dva milijona le tri mesece pred oklicem stečaja, o čemer smo v Dnevniku obširno poročali.

In kako so v NLB včeraj odgovorili na naša vprašanja, povezana z zamudo pri prijavi ločitvene pravice in odločitvijo sodišča? "Poslovnih odnosov s posameznimi komitenti ne moremo komentirati." Kako intenzivni so te dni poslovni odnosi med NLB in družbo GPG Kipkop, ki je od aprila v stečaju, lahko le ugibamo, velja pa omeniti, da banka tudi poslovnih odnosov s stečajnim upraviteljem družbe GPG Kipkop nima, saj je ta fiduciarni račun odprl pri Hypo Alpe Adria Bank.

katja.svensek@dnevnik.si